„Noaptea Muzeelor” s-a desfășurat în acest an, la Dej, sub genericul, „O Noapte a Educației, Artei și Tehnologiei”, publicul vizat cu precădere fiind cel tânăr. Sigur, nu au fost neglijate nici celelalte categorii de vârstă, programul bogat și diversificat oferit de Muzeul Municipal Dej și partenerii acestuia, adresându-se tuturor celor pasionați de istorie și de frumos sau simpli vizitatori în căutarea unor momente de relaxare.
Ca preambul la deschiderea oficială a evenimentului, muzeul a găzduit un atelier creativ pentru copiii pasionați de artele vizuale, la care a participat și Clubul de Pictură „Elena Szervaciusz” al Colegiului Național „Andrei Mureșanu” Dej. Atelierul s-a desfășurat sub îndrumarea ilustratorului clujean Adrian Barbu, unul dintre cei mai buni și valoroși autori români de benzi desenate.
De altfel, „lumea benzilor desenate” l-a adus la Noaptea Muzeelor și pe Gabriel Rusu cu o expoziție dedicată lui Jules Verne și cărților sale, prilej cu care, talentatul ilustrator din Gherla (altfel, doctor în istorie), și-a prezentat volumul de benzi desenate „Eternul Adam”, apărut în 2015 și realizat după o scurtă nuvelă a lui Jules Verne, mai puţin cunoscută, publicată prima oară în Franţa în 1891.
Rămânând în sfera expozițiilor, prezente la Muzeul Municipal Dej în „Noaptea Muzeelor”, una dintre ele intitulată „Places Suffering” aparține fotografului Cristian Lipovan. Cunoscut fotograf de explorare urbană, Cristian Lipovan arată lumii, în imagini de o frumusețe stranie, „măreția și decăderea” unor locuri cândva strălucitoare, acum în suferință. Cernobîl, sinagogi în ruine, clădiri abandonate, valori din patrimoniul arhitectural al omenirii ajunse în paragină, sunt doar câteva dintre temele abordate de fotograful gherlean. Cu sentimentul iminent al unor pierderi definitive și ireparabile.
Același sentiment al abolirii rațiunii îl încearcă vizitatorii și în fața expozițiilor temporare: „Viză pentru Gulag” , realizată în colaborare cu Memorialul Gherla, „Viața și activitatea cardinalului Iuliu Hossu în imagini și obiecte de colecție”, în colaborare cu Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și „În memoriam Regimentul 32 Infanterie Dej”, expoziție de obiecte și arme din Primul Război Mondial, realizată în colaborare cu Vásárhelyi Gábor József, președinte al Asociația „Exploratorii Transilvaniei”. Trei expoziții având ca liant suferința unora dintre semenii noștri, provocată de alți semeni, tot ai noștri. Temnițele comuniste, gulagul, războiul, orori pe care obiectele și documentele încearcă mereu să le aducă în atenția noastră cu speranța că ele nu se vor repeta niciodată. Din păcate însă, se repetă. Mereu.
După scurtele alocuțiuni rostite de primarul Morar Costan, directorul muzeului, Constantin Albinetz și invitați, următorul moment al programului l-a constituit o reconstituire etnografică a tradiției șezătorilor în general și căutarea ursitului, în special, prezentat sub forma unui filmuleț întitulat „Aspecte etno-folclorice de pe Valea Sălătrucului” . Realizatori: elevele Cezara Albinetz, Anda Domșa și Celina Găldean de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, coordonați de profesorii Cristina Albinetz și Emilia Mureșan.
În fine, Noaptea Muzeelor a adus și o surpriză dejenilor, prin organizarea a două tururi de vizitare a Muzeului Locomotivelor din Dej-Triaj. Inclus, după multe solicitări la toate forurile „competente” (și grație intervențiilor deputatului Cornel Itu), în circuitul turistic al orașului, Muzeul Locomotivelor expune peste 20 de locomotive cu aburi şi electrice, precum şi vagoane, adevărate bijuterii ale transportului feroviar care au făcut istorie în România. Acestea au fost recondiționate şi revopsite în culorile lor inițiale şi sunt în stare perfectă de funcționare.
Un muzeu care își datorează existența inginerului Florin Nan și echipei de ceferiști din depou care, ani la rând s-au ocupat cu pasiune, de recondiționarea locomotivelor. Muzeul în aer liber este fericit completat de o sală a miniaturilor din lumea căilor ferate.
Așadar, o seară memorabilă, cu un belșug de activități diverse care s-a bucurat de un public numeros și interesat.
Magdalena Vaida/www.ziarulfaclia.ro