Vizita Papei Francisc în România. Programul primei zile (video).

Vizita Papei Francisc în România. Programul primei zile (video).

Papa Francisc a sosit, vineri, în România, pentru o vizită istorică între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul „Să mergem împreună”.

Suveranul Pontif a mers la Palatul Cotroceni, unde a spus, în discursul său, că, în pofida numeroaselor dificultăţi şi lipsuri, în ultimii 30 de ani România a făcut mulţi paşi înainte în cadrul proiectului democratic la care s-a angajat. De asemenea, el a avut un mesaj pentru românii din diaspora și a adus „un omagiu sacrificiilor făcute de atâția fii și fiice ale României, care, cu cultura și patrimoniul lor, îmbogățesc cultura altor țări”.

La Catedrala Catolică Sfântul Iosif a oficiat o slujbă religioasă după care a pornit spre Ateneu, unde îl așteptau mii de oameni, deși ploua. Papa Francisc a mers apoi spre Piața Revoluției, pe Calea Victoriei, apoi pe bulevardul Regina Elisabeta. A fost aclamat de oamenii care au venit să îl vadă, pe o ploaie torențială.

Papa Francisc s-a întâlnit apoi cu Patriarhul Daniel și a transmis, în Catedrala Neamului, un apel la unitate: „Dragi frați, să mergem împreună, spre lauda Preasfintei Treimi și spre beneficiul reciproc, pentru a-i ajuta pe frații noștri să-l vadă pe Iisus. Reînnoiesc recunoștința mea și vă asigur de afecțiunea, prietenia și rugăciunea mea și a Bisericii Catolice”.

La finalul slujbei, corul a cântat „Hristos a înviat!”. Mii de oameni au aşteptat în ploaie pe străzile din jurul Catedralei şi în zona Pieţei „George Enescu’” pentru a-l saluta pe Suveranul Pontif.
Copii mici pe umerii părinţilor lor, oameni cu pelerine de ploaie colorate pe ei sau cu umbrele au aşteptat cu telefoanele pornite pentru fotografii ieşirea din Catedrală a Papei Francisc.

Patriarhul Daniel a susținut de asemenea o alocuțiune în Catedrala Neamului în care a vorbit despre cum s-a ctitorit acest lăcaș de cult și care e semnificația patronajului Sfântului Andrei. La sfârșit, în semn de ospitalitate românească, Patriarhul Daniel i-a oferit Papei Francisc o icoană în mozaic a Sfântului Apostol Andrei.

Comitetul Interministerial pentru Securitate “Vizită Papa Francisc 2019” a anunţat, vineri seară, că peste 150.000 de persoane au participat la evenimentelor publice ale Sanctităţii Sale la Bucureşti. După terminarea slujbei de la Catedrala ”Sfântul Iosif”, Suveranul Pontif a mers cu papamobilul pe străzile Capitalei salutând mulţimea care l-a aplaudat şi l-a ovaţionat, în ciuda ploii torenţiale. Papamobilul construit de Dacia special pentru această vizită va fi folosit la Miercurea Ciuc.

foto: mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*