Papa Francisc, a fost  aşteptat de mii de pelerini la Şumuleu Ciuc şi Iaşi

Papa Francisc, a fost aşteptat de mii de pelerini la Şumuleu Ciuc şi Iaşi

În pofida vremii nefavorabile, mii de credincioşi din toată ţara, dar şi de peste hotare l-au aşteaptat sâmbătă pe Papa Francisc la Şumuleu Ciuc şi la Iaşi, unde Suveranul Pontif s-a aflat în cea de-a doua zi a vizitei sale în România.

La Şumuleu Ciuc, Suveranul Pontif a fost întâmpinat cu Imnul Papal, şi cu un vechi cântec bisericesc maghiar. Predica rostită de Papa Francisc, în timpul liturghiei oficiate la Şumuleu Ciuc, a fost tradusă simultan în limbile română şi maghiară.

La liturghia oficiată în celebrul sanctuar marian, Sanctitatea Sa a purtat veşminte liturgice realizate de un cunoscut designer de haine bisericeşti, din Satu Mare, Cristina Sabău-Trifu.

În organizarea marelui eveniment de la Şumuleu Ciuc au fost implicaţi peste 300 de preoţi concelebranţi, precum şi zeci de preoţi, prezenţi în mulţimea de pelerini pentru a-i împărtăşi pe credincioşi. De asemenea, la slujbă au participat 60 de episcopi, patru diaconi şi patru cardinali.

Pentru prima dată după cel de-al Doilea Război Mondial, statuia făcătoare de minuni a Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, sculptată în lemn de tei, cu o înălţime de 2,27 metri, cea mai mare de acest fel din lume, cu o vechime de peste 500 ani, a fost urcată pe munte pentru a împodobi altarul de unde Suveranul Pontif a oficiat slujba.

Papa Francisc a oferit, sâmbătă, Trandafirul de aur Sanctuarului Fecioarei Maria de la Şumuleu Ciuc, unul dintre cele mai vechi şi mai nobile daruri pe care suveranii pontifi le fac marilor sanctuare ale lumii.

Suveranul Pontif a aşezat Trandafirul de aur la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria.

Până în 1922, un astfel de trandafir se oferea şi unei persoane pe care Sfântul Părinte o respecta în mod deosebit, dar de atunci acest dar se face doar locurilor de pelerinaj dedicate Fecioarei Maria, a declarat părintele Veres Stelian, membru în comisia de organizare a vizitei papale.

De la Şumuleu Ciuc, Papa Francisc a plecat la Iaşi, unde a vizitat Catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.

Aici s-a întâlnit cu aproximativ 800 de bolnavi şi de persoane în vârstă. După această întrevedere, s-a deplasat cu papamobilul spre Piaţa Palatului Culturii pentru a participa la „Întâlnirea mariană cu tinerii şi familiile”. Papa Francisc a ținut un discurs pe scena amplasată în Piaţa Palatului Culturii special pentru acest eveniment.

La Iași, Papa Francisc a binecuvântat şi o bornă cu însemnele Camino de Santiago, bornă care marchează distanţa de 4.500 de kilometri de la Iaşi până la Santiago de Compostela, aceasta fiind amplasată în Piaţa Culturii, pentru a fi punctul de pornire al celor care vor să meargă în pelerinaj de la Iaşi spre localitatea din Spania, unde se află mormântul apostolului Iacob cel Mare.

De asemenea, o statuie care îl întruchipează pe Iisus, sculptată în marmură de Ruşchiţa de un artist ortodox, a fost binecuvântată de Papa Francisc și dăruită comunităţii ieşene, urmând a fi amplasată într-un loc public.

În ultima zi a vizitei sale în România, Sfântul Părinte se va afla duminică, la Blaj, unde va participa la Divina Liturghie cu beatificarea a şapte episcopi martiri greco-catolici.

Suveranul Pontif a autorizat încă din luna martie recunoaşterea martiriului a şapte episcopi români greco-catolici: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu – ucişi din ură faţă de credinţă între anii 1950 şi 1970.

Desfăşurată sub genericul „Să mergem împreună!”, la 20 de ani de la vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, vizita de stat, pastorală şi ecumenică a Papei Francisc în România are o puternică amprentă mariană.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*