„ZILELE INFORMATICII DEJENE” – Ediția 2019

„ZILELE INFORMATICII DEJENE” – Ediția 2019

La Clubul Copiilor din Dej a avut loc vineri, 31 mai, festivitatea de premiere din cadrul celei de a 20-a ediții a Concursului Regional „Zilele Informaticii Dejene” (CAER 209, poziția 693). Organizat de instituţia gazdă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, Palatul Copiilor Cluj, Primăria Municipiului Dej și Centrul Cultural „Arta” , proiectul s-a desfășurat în perioada octombrie 2018 – mai 2019, cu participare directă, indirectă și online, pe trei secţiuni: lucrări de artă vizuală (subsecţiuni: grafică pe calculator-artă digitală, desen, pictură, grafică, colaje, afişe, postere, fotografii, felicitări, origami, quilling, obiecte decorative), poveşti ilustrate şi prezentări multimedia.

Anterior festivității de premiere, activitățile proiectului au constat în: Proiectare şi organizare proiect, Promovare proiect, Etapa locală – „Crăciun fericit!”, Etapa judeţeană – „Paşte fericit!”, Etapa regională – „Copilărie fericită”, Expoziția „Zilele informaticii dejene” și Diseminare rezultate proiect. Sufletul şi animatorii proiectului, la fel ca în edițiile anterioare ale „Zilelor Informaticii Dejene” au fost profesorii Oana-Liliana Broaina şi Vasile Ţîra, directorul Clubului Copiilor din Dej.

Festivitatea de premiere a concursului, la care a participat și primarul Morar Costan, a cuprins de asemenea, vernisarea expoziţiei „Copilărie Fericită”, cu lucrările realizate de participanți, lansarea volumului III din seria „Povești ilustrate” (cuprinzând povești originale, scrise şi ilustrate de copii) și lansarea a două culegeri de probleme, una în limbajul C++ și una în limbajul Pascal, autorii acestora fiind elevii premiați pentru programare. Nu în ultimul rând, și o binemeritată petrecere de Ziua Copilului!

De menționat că, în concurs au fost înscrise 821 de lucrări ale elevilor de la colegii, licee, cluburi și palate ale copiilor din întreaga țară, iar numărul cadrelor didactice implicate în proiect a ajuns la 130. Au participat elevi din 67 de unități școlare, din 24 de județe: Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Braşov, Călăraşi, Cluj, Constanţa, Covasna, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și municipiul Bucureşti.

S-au acordat 202 premii şi menţiuni, suplimentar fiind acordate și premii speciale și diplome de participare. Astfel: la secţiunea lucrări de artă vizuală au participat 683 de lucrări şi s-au acordat 168 de premii și mențiuni (împărţite pe subsecţiuni şi categorii de vârstă); la secţiunea poveşti ilustrate au participat 57 de lucrări şi s-au acordat 14 premii și mențiuni (pe categorii de vârstă), iar la secţiunea prezentări multimedia au participat 81 lucrări şi s-au acordat 20 de premii și mențiuni (pe categorii de vârstă).

În mod firesc, rezultatele obţinute în urma implementării proiectului s-au ridicat la nielul aşteptărilor, vernisarea expoziţiei şi festivitatea de premiere fiind un bun prilej de a atrage atenţia asupra activităţilor extraşcolare desfăşurate la Clubul Copiilor Dej, promovând totodată instituţia şi educaţia non-formală, cu impact pozitiv pentru toate categoriile de vârstă.

Felicitări organizatorilor și participanților la „Zilele Informaticii Dejene”, o competiție care demonstrează, la fiecare ediție, că programarea este accesibilă și la vârste mici și reprezintă o activitate în care, prin muncă și perseverență, se pot îmbina logica, matematica, tehnologia și arta.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*