De Ziua Eroilor, senatorii au tăiat drepturile veteranilor

De Ziua Eroilor, senatorii au tăiat drepturile veteranilor

Joi, în toată țara au fost omagiați eroii neamului românesc. Tocmai de Ziua Eroilor au aflat că printr-un proiect de lege aprobat de Senat, le-au fost tăiate drepturile solicitate.

Pentru văduve, orfani ai celor căzuți și pentru cei rămași cu sechele pe viață în urma misiunilor din România și pentru foștii combatanți din Afganistan, Irak și Bosnia, a fost una dintre cele mai negre sărbători a eroilor.

Au aflat că parlamentarii, printr-un proiect de lege aprobat de Senat, le-au tăiat drepturile solicitate, ca recunoaștere a meritelor în activitatea depusă în slujba țării. La inițiativa senatorului PSD, Viorel Salan, fost adjunct al Jandarmeriei Române, un grup de parlamentari au scos din proiectul Legii 176/2019 art.8. indice1, cu privire la drepturile Veteranilor din Teatrele de Operații.

Mai exact, foștilor combatanți trimiși în misiuni pe fronturile de luptă din străinătate, fie ei militari MApN, dar și cadre MAI, precum polițiști, jandarmi, pompieri, nu li se mai acordă drepturile promise: 12 călători dus/întors/an, scutirea de la plata impozitului atât veteranului/soția acestuia/an și pentru militari în rezervă 400 lei/indemnizație.

Cei care au bătut la porțile Parlamentului, a Guvernului, a ministerelor și au primit promisiuni că aceste drepturi le vor fi acordate au fost reprezentanții Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD). Marius Apostol, președintele AMVVD, ne-a declarat că semnatarii inițiativei prin care li s-au tăiat drepturile le-au promis, inițial, că îi susțin.

Pe lângă Viorel Salan, cei care au propus tăierea drepturilor sunt senatorii Tit-Liviu Brăiloiu, Ion Marcel Vela și, surprinzător, Mihai Fifor, fostul ministru al Apărării cel care a declarat, de nenumărate ori, că susține drepturile veteranilor. „Au fost tăiate aceste drepturi fără niciun argument”, a spus Marius Apostol. El spune că au avut întânliri și au obținut promisiuni de la ministrul Carmen Dan și de la premierul Viorica Dăncilă, dar și Guvernul s-a opus.

Apostol a declarat, pentru EVZ: „Îi ofer domnului senator Viorel Salan o excursie all inclusive în Afganistan. Unde preotul ne citește de fiecare dată când ieșim din bază. Acolo Dumnezeu știe dacă te mai întorci sau nu. Să vadă și el cum este în război! Poate așa își dă seama de ce merităm aceste drepturi”, a declarat Marius Apostol, președintele AMVVD. Săptămâna viitoare, proiectul de lege pleacă la Camera Deputaților. Veteranii au spus că vor merge la fiecare comisie cu noi amendamente pentru a îndrepta legea.

Sursa: evz.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*