La sediul BNR Cluj-Napoca a avut loc vineri, 7 iunie, un concert excepțional SoNoRo, în deschiderea căruia a fost lansat proiectul de informare și prevenție a consumului de droguri în rândul copiilor și adolescenților – ”Ajută-ți prietenul!”.
Proiectul, derulat de cluburile Lions clujene, în parteneriat cu Agenția Națională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj și cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj, este o continuare a campaniei demarate în urmă cu nouă ani de Clubul Lions Genesis, inițiativă locală pe care cluburile Lions o doresc replicată și în alte centre universitare din țară, ca model de bune practici. Proiectul are două faze: prima este campania de informare și prevenție dedicată copiilor și adolescenților, iar a doua – scopul pe termen lung -, realizarea și punerea în funcțiune a unui centru post-cură, destinat reabilitării consumatorilor de droguri după ce au trecut prin tratamentul de dezintoxicare.
„Nu este suficientă prevenția, sau, mai bine zis, pentru unii dintre copiii noștri prevenția vine prea târziu. Este un adevăr pe care (…) îl vom adresa, în această campanie, prin sublinierea necesității existenței unui loc în care adicția să fie tratată adecvat, astfel încât să fie evitată recidiva. Adică, imediat după ce a fost tratat în spital, consumatorul să fie internat în acest centru, unde să fie ajutat cu adevărat să își schimbe obiceiurile de viață – de la separarea de mediul viciat, schimbarea anturajului, la abordarea cauzelor psihologice care au dus la adicție, a anxietății și a fricilor, până la terapii complementare de susținere a dezintoxicării corporale. Este un întreg proces, care poate dura și luni, și ani, iar unitățile medicale convenționale nu își pot permite să țină un pacient atât de mult internat”, a declarat, într-un comunicat remis presei, Dragoș Rus, președinte Lions Club Napoca.
Același document face mențiunea că în România există doar două centre de stat pentru tratament post cură, în Brașov și în Harghita, „care sunt nefolosite din 2010, fie din lipsă de personal, fie pentru că aparatura s-a degradat deja. Acestuia i se adaugă un centru privat, construit în Sibiu de o fundație creștină”.
Organizatorii evenimentului de vineri au anunțat că, sub umbrela proiectului Lions ”Ajută-ți prietenul”, vor fi desfășurate/ continuate în fapt și cele trei programe de formare (de abilități sociale) pe care Centrul Antidrog Cluj le are în derulare în școli, licee și grădinițe: „Cum să creștem sănătoși” (adresat preșcolarilor de grupă mare și școlarilor din clasa pregătitoare), „Abc-ul emoțiilor” (pentru elevi de școală primară), „Necenzurat”, și Concursul național ”Mesajul meu antidrog” (adresate elevilor de gimnaziu și de liceu). Potrivit șefului Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj-Napoca, Sebastian Marcu, necesitatea abordării timpurii a acestei problematici vine din aceea că „vârsta medie de debut în consum a scăzut alarmant: de la 17-18 ani în 2005, la 14-15 în prezent, cu cazuri izolate și sub această vârstă”.