Mașinile second-hand rămân în topul vânzărilor de automobile

Mașinile second-hand rămân în topul vânzărilor de automobile

Peste două treimi dintre autovehiculele înmatriculate în România în primele cinci luni ale anului au fost cumpărate la mâna a doua. Cu toate acestea, numărul de mașini noi înregistrate în această perioadă este cu 20% mai mare față de perioada similară din 2018.

Dintre cele peste 240.000 de autoturisme înmatriculate în România din ianuarie și până la sfârșitul lunii mai 2019, doar 60.000 au venit direct din fabrică, restul fiind second hand – relevă datele statistice publicate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

Aceleași date mai arată că înmatriculările de autoturisme au scăzut cu 1,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. A existat totuși o creștere de 20% a numărului de autoturisme noi înregistrate în țara noastră în aceste cinci luni față de perioada similară din 2018, la această creștere contribuind și Programul „Rabla”, în baza căruia 30.000 de prime de casare au fost acordate persoanelor fizice.

Dacă plafonul alocat persoanelor fizice a fost epuizat în mai puțin de o lună de la demararea programului de înnoire a parcului auto, aflat deja la a 15-a ediție, mai există un fond de 29 de milioane de lei disponibil pentru firme. Din totalul autoturismelor noi achiziționate de români în acest an, cele mai multe au fost marca Dacia, urmată de Volkswagen, Skoda, Renault și Ford.
La finele anului trecut, în România erau înregistrate peste opt milioane de autovehicule, cifră în creștere cu 7% față de anul anterior, 2017.

Potrivit studiului, vârsta medie a maşinilor second-hand comercializate în România este de 13 ani şi 6 luni, iar rulajul mediu se situează la 177.500 de kilometri. De altfel, topul judeţelor cu cea mai mare vârstă a maşinilor puse la vânzare este condus de Caraş-Severin (15,2 ani) şi Mehedinţi (15 ani), iar Bucureştiul (cu 12,2 ani), Argeşul (cu 12,3 ani) şi Galaţiul (cu 12,6 ani) conduc în ierarhia zonelor în care autovehiculele rulate au cea mai mică vârstă.

Topul judeţelor cu cele mai ieftine maşini second-hand este condus de Mehedinţi (2.835 euro), Caraş-Severin (2.919 euro) şi Sălaj (3.196 euro). La polul opus, se clasează Capitala, cu un preţ mediu de 5.179 euro, Galaţi (4.523 euro) şi Argeş (4.458 euro).

ziare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*