Averea românilor „puricată” de ANAF

Averea românilor „puricată” de ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală dezvoltă o aplicaţie care va analiza situaţia persoanelor fizice în funcţie de mai multe criterii de risc fiscal, scrie profit.ro.

Potrivit sursei citate, aplicaţia Fişă de Risc Fiscal pentru persoane fizice va fi similară cu cea folosit deja în cazul firmelor, Fişă de Risc Fiscal pentru persoane juridice. ANAF va analiza situaţia fiscală a persoanelor fizice, proces în care verifică veniturile şi averea acestora. Pe baza rezultatului, Fiscul va decide dacă trece sau nu la o verificare amănunţită. Pentru modulul destinat persoanelor fizice, ANAF a selectat 10 indicatori de risc fiscal.

În februarie ANAF urma să selecteze românii în cazul cărora să iniţieze controale amănunţite. Printre cei care puteau ajunge, astfel, în „plasa”ANAF, se află persoanele cu venituri nedeclarate, de exemplu, din chirii, dar despre care ANAF află din alte surse. Potrivit unui ordin ANAF din 2018, pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice, organele fiscale efectuează următoarele activităţi preliminare: analiza de risc; selectarea persoanelor care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale.

Analiza de risc este iniţiată, în prezent, pentru cazuri punctuale în urma unor rezultate din controale fiscale sau în cazuri identificate ca urmare a unor sesizări primite de la alte instituţii ori autorităţi publice, precum şi de la alte entităţi sau persoane fizice ori juridice. Analiza de risc constă în următoarele activităţi: identificarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile; evaluarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile; gestionarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*