Campanie internațională de prevenire a furturilor din locuințe

Campanie internațională de prevenire a furturilor din locuințe

Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN (Rețeaua Europeană de Prevenire a Criminalității), EUROPOL și alte 12 state din Europa, au lansat miercuri, 19 iunie, prima Zi Europeană de Prevenire a Furturilor din Locuință – o inițiativă ce are drept scop conștientizarea cetățenilor cu privire la modalitățile prin care își pot proteja locuința, pentru a nu deveni victime ale furturilor.

Prin intermediul campaniei „Păstrați surprizele doar pentru vacanță!” (finanțată de Fondul de Securitate Internă al Uniunii Europene), Poliția Română, în parteneriat cu EUCPN, EUROPOL și alte 12 state, își propune să atragă atenția asupra prevenirii infracțiunilor de furt din locuințe. Astfel, specialiștii în prevenirea criminalității recomandă cetățenilor să nu comunice date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe rețele de socializare („Check-in-ul din aeroport aduce like-uri, dar vă face vulnerabil în fața hoților!”). De asemeni, cetățenii sunt sfătuiți să nu posteze pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că dețin în casă bunuri de valoare sau că sunt plecați de acasă („Selfie-urile sunt și ele distractive, dar trebuie avut grijă la ce se observă în imagine”).

În România, în primele 5 luni ale anului 2019, au fost sesizate 9.210 infracţiuni de furt din locuinţe, cu 5.45% mai puţin faţă de perioada similară a anului 2018, majoritatea înregistrate în mediul urban.

Analiza infracţiunilor de furturi din locuinţe evidenţiază o multitudine de moduri de operare utilizate de infractori pentru săvârşirea unor astfel de fapte. De asemenea, din datele analizate rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente de autoprotecție.

Potrivit IPJ Cluj, în primele 5 luni ale anului 2019, în județul Cluj au fost sesizate 343 infracțiuni de furt din locuințe, în cazul celor comise prin efracție înregistrându-se cu 3,76% mai multe față de perioada similară a anului 2018. Majoritatea furturilor sunt înregistrate în mediul urban. Din analiza infracțiunilor de furturi din locuințe rezultă că unul din patru furturi este posibil pe fondul neglijenței proprietarului în a adopta măsuri simple, dar eficiente, de autoprotecție.

Pentru a nu deveni victime ale infracțiunii de furt din locuințe, polițiștii recomandă cetățenilor să asigure o bună luminozitate în casa scării și în fața apartamentului. „Indiferent dacă locuiți la casă ori la bloc, punerea în funcțiune, de către o societate autorizată, a unui sistem de alarmare anti-efracție poate sigura eficient protecția locuinței dvs., în special pe durata absenței de la domiciliu • Dacă intrarea în scara blocului este prevăzută cu interfon, nu permiteți accesul decât persoanelor cunoscute, pe care le așteptați în vizită • Fiți precauți când la ușă se prezintă, fără a fi solicitat vreun serviciu, persoane necunoscute care declară că sunt de la companiile de utilități (gaz, curent, primărie, cablu TV etc.) sau care pretind a fi reprezentanți a unor supermarketuri/vânzători ambulanți ce oferă gratuit (ori la prețuri avantajoase) diferite produse, sau prezintă diverse promoții. Nu permiteți accesul lor în locuință, sau dacă totuși o faceți, nu îi lăsați nesupravegheați, nici măcar pentru scurt timp • Evitați să vă afișați sau să discutați despre bunurile de valoare pe care le dețineți în locuință (bani, bijuterii, seif, obiecte de artă) • Nu lăsați bilete în ușă sau mesaje pe robotul telefonic prin al căror conținut să se sub-înțeleagă absența dumneavoastră • Dacă aveți suspiciuni în legătură cu persoane străine aflate în scara de bloc, anunțați imediat poliția și alertați vecinii • Învățați copiii să fie discreți și să nu se laude altor persoane cu achizițiile făcute de dumneavoastră (televizor LCD, laptop, sau că aveți sume mari de bani în casă etc.) • În situația în care cheile de la ușa de acces au fost pierdute, uitate într-un loc public sau sustrase odată cu actele de identitate, schimbați de urgență încuietorile” – atenționează Poliția.

Pentru mai multe informații, accesați: www.prevenireacriminalitatii.ro, www.eucpn.org

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*