Registru național pentru agresorii sexuali

Registru național pentru agresorii sexuali

Legea potrivit căreia persoanele care au comis infracțiuni sexuale vor fi înscrise într-un Registru național și vor fi monitorizare de către poliție a fost promulgată, ieri, 20 iunie. Legea a fost inițiată de deputatul Oana Bâzgan și semnată de 111 parlamentari din toate partidele.

Odată cu noua lege, toți agresorii sexuali vor fi înscriși într-un Registru Național și vor avea obligația ca odată la cel mult trei luni să comunice poliției informații precum cu ce persoane locuiesc sau intră în contact frecvent, ce profesie au, cum își câștigă traiul, ce școli sau ce spitale de copii frecventează etc. În plus, dacă vor să își schimbe domiciliul, agresorii sexuali vor fi nevoiți să înștiințeze Poliția în termen de maxim 3 zile. Dacă vor să se deplaseze în străinătate, vor anunța cu 15 zile înainte și vor declara scopul și durata vizitei, dar și mijlocul de transport cu care vor ajunge la destinație.
Registrul reprezintă un mijloc de cunoaștere, supraveghere și identificare operativă a persoanelor care au comis următoarele infracțiuni:

trafic de persoane
trafic de minori
proxenetism
exploatare a cerșetoriei
folosire a unui minor în scop de cerșetorie
folosire a serviciilor unei persoane exploatate
folosire a prostituției infantile
viol
agresiune sexuală
act sexual cu un minor
corupere sexuală
racolare a minorilor în scopuri sexuale
hărțuire sexuală
folosire abuzivă a funcției în scop sexual
pornografie infantilă
ultraj contra bunelor moravuri
incest

Poliția trebuie să facă verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru odată la maxim 3 luni. De asemenea, agresorii vor fi fotografiați anual ori atunci când se constată că și-au schimbat înfățișarea.

În Registru nu vor fi înscrise persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, excepție făcând cazurile în care instanța de judecată a dispus altceva. În schimb, vor fi urmărite toate persoanele fizice, de cetățenie română sau născute în străinătate, care au săvârșit una sau mai multe dintre faptele enumerate anterior.

Datele din Registru vor fi confidențiale. Registrul va fi organizat de către Ministerul Afacerilor Interne și ține de unitățile Poliției Române, prin structurile specializate în acest domeniu. Registrul va reprezenta o evidență distinctă de cazierul judiciar.

Legea poate fi consultată pe: http://nnp-admin.informmedia.ro/2019/06/Legea-privind-Registrul-na%C5%A3ional-automatizat-cu-privire-la-persoanele-care-au-comis-infrac%C8%9Biuni-sexuale.pdf

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*