În Anul Omagial al Satului Românesc, Muzeul Municipal Dej vă invită la un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi Zilei Universale a Iei. Astfel, ziua de 24 iunie va readuce în atenția publicului dejean, informații privind istoria iei, simbolistica acesteia, precum și metode de prezervare și promovare a acestui obiect de patrimoniu la nivel național și internațional.
Evenimentul organizat de Muzeul Municipal, sub auspiciile Primăriei Dej, în colaborare cu Școala Populare de Artă ,,Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, va debuta la ora 9:00 cu o expoziție de cămăși populare și diferite lucrări cusute cu motive tradiționale. O parte dintre exponate aparțin patrimoniului muzeului, iar o altă parte sunt lucrări realizate de absolventele Școlii Populare de Artă ,,Tudor Jarda” din Cluj-Napoca, prof. coordonator Elvira Gavriș.
În partea a doua a zilei, începând cu ora 16:00, va fi organizată o șezătoare de către absolventele Școlii Populare de Artă ,,Tudor Jarda”, care vor face o demonstrație de abilități meșteșugărești și vor deveni instructori de cusut pentru dejenii interesați de arta populară someșană.
Reper identitar, ia este sărbătorită, începând cu anul 2013, în noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. Ziua Universală a Iei celebrează piesa principală a costumului popular românesc, dar și ideea de feminitate, întrucât termenul „ie” este atribuit exclusiv cămășii populare femeiești. Redescoperită permanent, reinvestită cu semnificații, ia a stârnit întotdeauna fascinație. Nu întâmplător, Henri Matisse a reprodus ia în cunoscuta pictură ‘„La blouse roumaine”, iar Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion au surprins frumusețea și varietatea cămășii populare feminine în tablourile lor. Ziua Universală a Iei a debutat la iniţiativa comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fiind preluată cu succes de comunităţile româneşti din peste 100 de oraşe, din 48 de ţări.