Diplomă de Excelență pentru salvamontiștii clujeni

Diplomă de Excelență pentru salvamontiștii clujeni

În cadrul Conferinței Jubiliare Salvamont România, care s-a desfășurat joi, 19 iunie, la Sinaia, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a primit din partea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România, o Diplomă de Excelență pentru întreaga activitate desfășurată în slujba omului, vieții și a muntelui. Conferința a fost prilejuită de împlinirea a 50 de ani de activitate legiferată sub denumirea Salvamont, se arată în comunicatul de presă dat publicității de Consiliul Județean Cluj.

“Țin să îi felicit și să le mulțumesc pe această cale tuturor celor care, pe parcursul acestei jumătăți de veac, și-au împletit destinul cu activitatea Salvamont Cluj. Greu poate fi exprimată în cuvinte recunoștința noastră, a clujenilor, față de cei care nu de puține ori și-au riscat viața pentru a-i salva pe semenii aflați în pericol. Sprijinul Consiliului Județean pentru Salvamont va fi și în continuare unul total și necondiționat”, a declarat cu această ocazie, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj a marcat prin mai multe activități derulate zilele acestea 50 de ani de activitate Salvamont Cluj, în slujba cetățenilor. În acest context, o mare parte dintre fondatorii Salvamontului Clujean, peste 70 de foști și actuali salvamontişti, salvatori din mediul subteran speologic și scafandri au participat la baza Salvamont Cluj din Cheile Turzii la sărbătorirea a jumătate de secol de la înființarea primei formații de salvare montană.

De asemenea, cu acest prilej a fost prezentat filmul ,,Salvamont Cluj 50″, film care redă transformările prin care a trecut Salvamont Cluj în cei 50 de ani de activitate, au avut loc expuneri privind noile metode și echipamente de intervenție și salvare montană, măsuri și inițiative pentru viitor, s-au depănat amintiri, iar mulți salvamontiști s-au întors pe pereții Cheilor Turzii, la cățărat sau via ferrata..

,,Îmi aduc aminte cum am început, câțiva entuziaști, fără niciun fel de echipament, fără dotări și mă uit acum la ce s-a ajuns, ca Salvamontul să se ridice la adevărate standarde europene, profesionale, pentru că am văzut, pe parcursul a câtorva zeci de ani și evoluția echipelor din Vest“, a precizat medicul Dinu Mititeanu, unul dintre fondatorii și liderii Salvamontului Clujean.

În prezent, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj este unul dintre cele mai bine dotate atât din punct de vedere al resursei umane – angajați și voluntari – cât și material.

,,Acoperim toate cele trei medii de salvare: din munți, din peșteri și din mediul subacvatic și asigurăm permanență în toate zonele frecventate de turiști, în 6 baze de salvare. Avem o bază materială solidă și o resursă umană cum puțini din țară se pot lăuda“, a precizat directorul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, Gheorghe Frățilă.

Bazele Salvamont România au fost puse în 1969, în urma unor tragice evenimente petrecute în Munții Carpați, când autoritățile vremii au acceptat cererile montaniarzilor și, pe 25 ianuarie 1969, a fost emisă Hotărârea 140 a Consiliului de Miniștri privind activitatea de prevenire a accidentelor turistice și organizare a acțiunilor de salvare în munți, pe bază de voluntariat. În Cluj, bazele Salvamontului au fost puse de o mână de împătimiți ai muntelui, în două zone cu aflux turistic ridicat: Cheile Turzii și Băișoara.

Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, structură de specialitate ce funcționează în subordinea Consiliului Județean Cluj, are în componență o echipă formată din 78 de persoane, din care 28 sunt angajați, restul de 50 fiind voluntari implicați activ în activitățile de salvare.

Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*