Legea pensiilor, adoptată: „Nu sunt bani. În final vom plăti cu toții”

Legea pensiilor, adoptată: „Nu sunt bani. În final vom plăti cu toții”

Legea care prevede majorarea punctului de pensie şi care ar trebui să fie aplicată de la 1 septembrie a fost adoptată în Plenul Camerei Deputaţilor. Au fost 197 voturi „pentru”, 70 de abţineri, niciun vot împotrivă.

Nu sunt bani pentru majorarea pensiilor, guvernul va fi nevoit să se împrumute și în final vom plăti cu toții. Este semnalul de alarmă tras la RFI de economistul Dragoș Cabat, la scurt timp după ce Parlamentul a adoptat legea pensiilor. Proiectul are un impact bugetar uriaș, estimat la peste 8 miliarde de lei în acest an, 25 miliarde de lei anul viitor, urmând să depășească 81 de miliarde de lei în 2022.

Opoziția a acuzat coaliția de guvernare că vrea să stoarcă voturi de la pensionari și că legea riscă să nu poate fi aplicată pentru că nu sunt resurse bugetare. În acest context, economistul Dragoș Cabat spune că ar putea urma creșteri de taxe și impozite, atât pentru companii cât și pentru persoanele fizice:
„Până la urmă de plătit plătim cu toții dar într-un mod netransparent. Va exista deficit la bugetul de pensii, statul va trebui să se împrumute, iar împrumutul îl vom plăti cu toții. Până la urmă tot salariații plătesc, dar nu se spune direct că le cresc contribuțiile la sistemul de pensii ci vor fi taxați în diverse alte moduri. (…) Doar companiile și persoanele fizice, prin taxele pe care le plătesc către stat, doar ei sunt cei care acoperă politicile guvernamentale, indiferent cum sunt ele, bune sau proaste”.

Principalele prevederi:

– Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, până în anul 2021. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

– Proiectul prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în anul 2021, astfel: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

– Se menţine contractul se asigurare facultativă. În proiectul noii legi se menţine contractul de asigurare facultativă, care suferă, totuşi, câteva modificări. Astfel, dacă în actuala lege se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi retroactivi, pe viitor, persoana îşi va putea alege perioade diferite necontributive ca să totalizeze 5 ani. Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de 1 an de la încheierea contractului. În cazul neplăţii integrale, se va lua în calcul suma parţial achitată.

– Se introduc masteratul şi doctoratul ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare

– Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii, cea de limită de vârstă, cea anticipată, cea de invaliditate şi cea de urmaş. Sunt aceleaşi patru categorii ca şi în vechea lege, dar unele au suferit modificări de structură.

– Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.

– Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

– Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

– Proiectul prevede că se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

surse: digi24.ro, rfi.ro

foto:pixabay

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*