Proiect: trotinetele electrice să fie incluse în Codul Rutier

Proiect: trotinetele electrice să fie incluse în Codul Rutier

Codul Rutier ar putea fi modificat pentru a reglementa și situația trotinetelor electrice, tot mai prezente pe șoselele din România. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Camera Deputaților. Proiectul reglementează circulația trotinetelor pe drumurile publice, dar modifică și regulile aplicabile bicicletelor.

Proiectul de lege definește trotineta electrică ca fiind „vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție nu depășește 40 km/h și care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 2 kW”.

Proiectul stabilește că trotinetele vor putea circula pe pistele pentru biciclete. „Trotinetele electrice vor putea circula pe pistele pentru biciclete. „Dacă un drum este prevăzut cu o pista specială destinată circulației bicicletelor și a trotinetelor electrice, acestea vor fi conduse numai pe pista respectivă”, se arată în actul normativ. Vârsta minimă pentru a putea circula cu bicicleta sau trotineta electrică pe drumurile publice este de 14 ani, iar cei care au sub 18 ani trebuie să poarte cască de protecție.

De asemenea, proiectul de lege prevede că bicicletele, trotinetele electrice și mopedele trebuie să aibă „mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare”, se arată în proiect.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*