Măsuri  pentru prevenirea infectărilor cauzate de înţepăturile de ţânţari

Măsuri pentru prevenirea infectărilor cauzate de înţepăturile de ţânţari

Ministerul Sănătății recomandă autorităților administrației publice locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități pentru a preveni răspândirea infecției cu virus West Nile și recomandă populației să ia toate măsurile necesare pentru prevenirea infectărilor cu acest virus.

Principalele măsuri de protecţie recomandate sunt: evitarea expunerii la țânțari, prin folosirea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi; utilizarea substanțelor repelente de țânțari; montarea de plase la ferestrele locuințelor, pentru a împiedica pătrunderea țânțarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetație și umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.); asigurarea măsurilor de desecare a băltirilor de apă din jurul gospodăriilor; îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei și a gunoiului menajer.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care o persoană prezintă febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupții cutanate, specialiștii în sănătate publică ai Ministerului Sănătății recomandă prezentarea de urgență la cel mai apropiat cabinet medical.

În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani, cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea și alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Potrivit MS, supravegherea privind infecția cu virusul West Nile a început încă din luna iunie și până în momentul de față nu au fost raportate cazuri în țara noastră.

În ce privește alte boli transmise prin intermediul țânțarilor, cele câteva cazuri de malarie înregistrate în fiecare an „sunt cazuri izolate, depistate la persoane care au călătorit sau provin din zone în care există malarie” – precizează MS.

Virusul West Nile a fost descoperit în 1937, în districtul cu acelaşi nume din Uganda – Africa, iar principala cale de transmitere a acestei infecţiei este înţepătura de ţânţar. Perioa­da de incubaţie a infecţiei la om este cuprinsă între 3 şi 15 zile şi cele mai multe dintre cazuri sunt asimptomatice.

Cu toate acestea, specialiştii spun că la aproximativ 20% dintre oameni principalele simptome sunt asemănă­toare gripei, bolnavii prezentând cefalee, stare de rău, febră şi vărsături. La 1% dintre cazuri pot apărea şi simptome neurologice, precum meningita sau meningoencefalita.

Infecția cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înțepătura de țânțar și nu există cazuri de malarie cu transmitere secundară prin intermediul țânțarilor. Pentru infecția cu West Nile nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

www.ms.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*