Ziua ASTREI dejene

Ziua ASTREI dejene

La împlinirea a 149 de ani de la constituirea Despărțământului Dej al Asociațiunii Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, astriștii dejeni și invitații lor, au sărbătorit evenimentul, joi, 4 iulie, sub titlul generic „Ziua Astrei dejene”. Despărțământul Dej al ASTRA s-a constituit la 4 iulie 1870, când a fost ales primul comitet format din: Ioan Colceriu, Mihalache Bohățel, Georgiu Laszlo, Gavril Man, Andrei Frâncu, Macavei Mezei și Petru Mureșan.

Manifestare de suflet pentru dejeni, programul zilei a cuprins un „Parastas dedicat memoriei astriștilor trecuți în veșnicie”, prelegerea „Cultura națională cu puteri unite. Bisericile românești din Transilvania și activitatea Astrei (1861-1918)” și o Expoziție de carte veche. Amfitrion și moderator al reuniunii, a fost ec.dr. Radu Gavrilă, președintele Despărțământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA.

La reuniunea astriștilor dejeni a fost prezentă și prof. Alina Talpoș, președinta Despărțământului Șomcuta Mare, despărțământ de la constituirea căruia, în august 2019, se împlinesc 150 de ani și care, la 13 mai 2017, s-a reorganizat şi relansat, reaprinzând flacăra astristă în oraşul maramureșean.

După slujba de parastas oficiată la Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, păstorită de preoții Gavril Chirilă și Teodor Leach, sala de ședințe a Protopopiatului Ortodox Dej a fost gazda conferinței susținută de pr. Cătălin Varga, doctorand al UBB Cluj, care a făcut o amplă prezentare a activității elitelor bisericești în cadrul Astrei, în Transilvania secolului XIX și începutul secolului XX.

Asociaţiunea “ASTRA” a fost proiectată, creeată şi întreţinută de-a lungul timpului prin stăruinţa, zelul, sacrificiul şi munca dezinteresată a multor români inimoşi şi devotaţi. Totodată, la întemeierea Asociaţiunii au conlucrat și cele două biserici româneşti din Ardeal, având în frunte pe cei doi mari arhierei, Episcopul ortodox Andrei Şaguna şi Mitropolitul greco-catolic Alexandru Sterca Şuluţiu. Cele două biserici româneşti au fost în permanenţă alături de Asociaţiune în munca de luminare şi solidarizare a românilor. De aceea sunt şi astăzi valabile cele spuse de Vasile Goldiş în 1923: “Cine tulbură această fericitoare armonie, atentează la cel mai preţios bun al neamului nostru, micşorând şansele fericrii sale”.

Luările de cuvânt care au urmat prelegerii și felicitările adresate Despărțământului Dej al ASTRA au întregit atmosfera sărbătorească a zilei, consacrată celei mai longevive și active asociații culturale din municipiul Dej.

M.Vaida/http://ziarulfaclia.ro/ziua-astrei-dejene-4/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*