Mai multe mașini, mai mult asfalt, mai puțin aer curat

Mai multe mașini, mai mult asfalt, mai puțin aer curat

Peste 14.000 de autoturisme noi au fost înmatriculate, în ţara noastră, luna trecută, cifră în creştere cu 15 procente faţă de perioada similară a anului trecut, relevă datele furnizate de Direcţia Permise şi Înmatriculări.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor Auto din România, în alte state mari din Uniunea Europeană, precum Franţa, Marea Britanie, Germania sau Italia, luna trecută au fost înregistrate scăderi semnificative pe piaţa vânzărilor auto. În schimb, în aceste ţări, au crescut mult achiziţiile de automobile electrice. Pe de altă parte, APIA semnalează că numărul autoturismelor rulate aduse în România este de circa trei ori mai mare decât al celor noi, fapt ce conduce la deteriorarea, în continuare, a mediului, mai ales în marile oraşe, fără a le cruța și pe cele mici, sufocate de trafic.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, circa 91% dintre locuitorii planetei respiră aer poluat, iar acest lucru duce la milioane de decese în fiecare an.

În octombrie 2018, OMS a explicat că expunerea la aer nociv, atât în exterior, cât și în interior este, în fiecare an, cauza decesului a circa 600.000 de copii cu vârste mai mici de 15 ani în lume. Poluarea atmosferică afectează, de asemenea, dezvoltarea neurologică și capacitățile cognitive ale copiilor.

În România, 28.000 de persoane mor anual, din cauza anumitor probleme cauzate de aerul poluat, printre care: bronşitele, astmul sau bolile cardiovascule, iar aproximativ un milion de români suferă de afecţiuni respiratorii, anunța Agenţia Europeană a Mediului.

Studii recente relevă faptul că avem una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iaşi şi Braşov nivelul particulelor care provin de la emisiile poluante generate de industrie şi trafic depăşeşte, zilnic, nivelul maxim acceptat de legislaţie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*