Singurătatea asumată, noua realitate socială pentru tot mai multe femei

Singurătatea asumată, noua realitate socială pentru tot mai multe femei

Este o realitate: există tot mai multe femei singure și, nu din lipsă de bărbați interesați. Atâta doar că noile tendințe sociale și profesionale le determină să amâne etapa de a-și găsi un partener stabil, de a se căsători și de a avea copii. În același timp, se pare că singurătatea asumată, a devenit o realitate și în rândul bărbaților. Nici ei nu se prea grăbesc să pună capăt celibatului.

Cele mai recente studii naționale asupra familiei reflectă faptul că în țara noastră, atât în mediul urban, cât și în cel rural, cuplurile se căsătoresc la o vârstă mai înaintată, au mai putini copii, întârzie timpul de a avea copii și tot mai multi copii se nasc în afara căsătoriei și sunt crescuți în familii monoparentale.

Această tendință este asociată cu diferiți factori sociali, dar nu numai.

Singuratatea, o chestiune personală sau o presiune socială?

A devenit banală lozinca, valabilă ambelor sexe, că e tot mai greu să-ți găsești perechea potrivită. Pe de altă parte, există multe mituri și prejudecăți sociale cu privire la viața fără un partener, care fac situația chiar mai rea. În societatea noastră este luat ca un curs natural al vieții să creștem, să avem un partener și să „ne facem” o familie. A fi femeie singură, este o „anomalie”. este sinonim cu eșecul! Femeia singură este catalogată ca un „rebut social”.

Nimic mai fals. Singurătatea nu este neapărat negativă, altfel nu ar fi atât de mulți cei care aleg să trăiască singuri. Important este să ne îndeplinim propriile proiecte de viață conform dorințelor noastre, chiar cu riscul de a ieși din tiparele tradiționale. Dacă viața de cuplu este unul dintre idealurile noastre, este ok. Dacă nu, poate fi o opțiune la fel de corectă.

Multe femei aleg să nu aibă un partener sau cel puțin să nu se formalizeze cu nici unul. În general, cele care decid să trăiască singure au un nivel social și economic peste medie, își transferă cea mai mare parte din energiile lor în carieră, într-un succes profesional consistent și se concentrează mai mult pe ele însele, pe nevoile și dorințele lor.

Câteva motive pentru care există atât de multe femei singure, ar fi:

1. Profesia

Cu cât gradul de educație este mai ridicat, cu atât sunt și obiectivele profesionale mai ridicate. Este limpede că femeile care au absolvit o universitate au așteptări de viață diferite de celelalte și caută parteneri de același calibru. Căsătoria nu este neapărat o opțiune.

2. Independența

Un grad mai înalt de educație implică oportunități bune de angajare și câștiguri substanțiale, ceea ce înseamnă că sunt capabile să plătească pentru nevoile lor, fără ca un bărbat să fie principala lor sursă de venit.

3. Nu există oferte disponibile

Este dur, dar real. Femeile care s-au decis pentru o relație serioasă, au așteptări pe măsură de la partener. Acest lucru este logic, deoarece dacă o femeie a atins o anumită poziție socială, datorită calității vieții sale, ea nu poate simți o atracție de durată pentru un bărbat oarecum inferior în aspirații și realizări.

4. Rata divorțurilor

O altă cauză pentru care tot mai multe femei decid să rămână singure sunt statisticile, care arată că 35% din căsătorii durează mai puțin de 5 ani. Cauzele care duc la divorț sunt multe, dar printre cele mai frecvente se numără toleranța scăzută și lipsa de răbdare în cuplu. Incapacitatea de a comunica cu celălalt este un alt factor, la care se adaugă faptul că oamenii nu acordă suficient timp relației. O relație ar trebui să se „maturizeze” înainte să se „legalizeze”.

5. Nu au nevoie de un bărbat pentru a fi fericite

Femeile nu mai au nevoie de un partener pentru a se distra și a fi fericite. Femeia modernă stăpână pe banii și pe timpul ei, poate face sport, poate călătorii, poate ieși cu prietenii la o cină sau distracție diversă, poate investi în proiecte personale etc. Iar tudiile confirmă: femeile singure tind să fie mai inteligente

sursa: www.psychologytoday.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*