Noul Cod Rutier vine cu sancțiuni drastice pentru pietoni

Noul Cod Rutier vine cu sancțiuni drastice pentru pietoni

O nouă schimbare a Codului Rutier vine cu sancțiuni drastice pentru pietoni, cu amenzi care pot depăși 400 de lei. Orice persoană care se deplasează pe jos, pe un drum public este PIETON.

Reguli pentru pietoni:

Pietonii sunt obligați, atunci când sunt în trafic, să circule pe trotuare sau, dacă acestea nu sunt disponibile în respectiva zonă, să circule pe acostament, respectiv, partea de pietriș de lângă asfalt.

Totodată, pietonii pot traversa un drum doar atunci când semaforul pentru ei este de culoare verde. Când culoarea verde a semaforului devine intermitentă înseamnă că semaforul urmează să afișeze semnalul roșu, iar pietonii trebuie să grăbească trecerea și, dacă drumul are un refugiu central sau un spațiu pe unde nu circulă mașinile, pietonii trebuie să aștepte acolo schimbarea culorii semnalului semaforului.

Pietonii nu au voie să traverseze atunci când semnalul de culoare verde al semaforului este intermitent sau atunci când semaforul afişează culoare roșie.

Pietonii mai trebuie să fie conştienţi şi de faptul că este interzis să traverseze atunci când se apropie un vehicul al serviciilor de urgență (poliție, pompieri etc) cu girofarurile și sirena pornite.

Pietonii nu trebuie să traverseze prin spatele sau fața vehiculelor oprite în stațiile mijloacelor de transport, decât dacă acolo există o trecere de pietoni.

Mai mult, pietonii au și ei, alături de conducătorii auto, obligații legate de semnalizările polițiștilor aflați în intersecții. Astfel, aceștia trebuie să respecte indicațiile polițistului care dirijează circulația și trebuie să traverseze drumul, să grăbească traversarea acestuia sau să se oprească la semnalele polițistului.

Se interzice pietonilor:

– Este interzis ca pietonii să circule pe autostrăzi;

– Dacă există amenajări speciale pentru pietoni, este interzis ca ei să circule pe carosabil.

– Este interzis ca pietonii să traverseze drumul public prin alt loc decât cel permis. Chiar dacă este un loc de traversare, este interzis ca pietonii să traverseze fără să se asigure.

– Este interzis ca pietonii să prelungească timpul de traversare, să întârzie sau să se oprească fără motiv;

– Dacă se apropie mașina salvării, a pompierilor, a politiei (cu atenționare acustica sau luminoasa) sau coloana oficială, atunci e interzis ca pietonii să traverseze.

– Este interzis ca pietonii să traverseze drumul public prin spatele sau prin fata unui autovehicul sau tramvai, care staționează.

– Este interzis ca pietonii să traverseze, strecurându-se printre autovehicule parcate în apropierea bordurii sau trotuarului.

– Este interzis ca pietonii să traverseze prin locuri cu insuficientă vizibilitate (curbe, vârfuri de panta)

– Este interzis ca pietonii să traverseze peste calea ferată, când semnalul luminos sau poziția barierei sau semi-barierei interzice trecerea;

– Dacă există locuri unde sunt instalate dispozitive de protecție a pietonilor (ex. gărduleț) este interzis ca ei să sară peste ele și să traverseze.

Cei care nu respectă aceste reguli vor fi sancționați cu amendă din clasa I de sancțiuni. Este vorba de o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*