Sistemul cardurilor de sănătate este blocat de 17 zile. Ministrul Pintea nu știe ce să facă: „Am avut o discuție cu președintele Casei care mi-a spus că de săptămâna viitoare lucrurile vor intra în normal. Pe mine nu mă mulțumesc aceste explicații pentru că de 17 zile sistemul este blocat, validarea consultațiilor are loc în offline. Asta nu înseamnă că vor fi consultații nevalidate, dar mă refer la disconfortul pe care aceste discontinuități, disfuncționalități ale sistemului provoacă disconfort medicului și pacientului”, a declarat Sorina Pintea, la TVR 1.
RFI România l-a întrebat pe purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Daniel Osmanovici ce se întâmplă cu oamenii care sunt grav bolnavi și poate chiar vor muri din cauza lipsei serviciilor medicale. ”Oamenii mor și cu un sistem, și fără un sistem”, a fost răspunsul acestuia, scuzându-se dacă e cumva cinic. „Cred că puteți fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect, la orice instituție de pe planeta Pământ. Oamenii mor și cu un sistem, și fără un sistem. Nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o spunem acum că pentru că dacă a picat sistemul se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România. Mi-ar plăcea să nu ne ducem în zona asta”, a fost răspunsul lui Osmanovici. Atunci, jurnalistul RFI România i-a spus în direct că nu este în regulă această afirmație.
„Recunosc că nu este cea mai fericită”, a replicat oficialul CNAS.
Când a fost întrebat de ce este picat sistemul, acesta a oferit un răspuns ambiguu. „Eu sunt relativ nou în acest sistem, abia ce am împlinit un an. Este nevoie de mentenanță, de suport licențe…”, a spus purtătorul de cuvânt al CNAS.
Jurnalistul i-a atras atenția că e totuși inadmisibil ca o problemă atât de gravă să persiste de două săptămâni și nimeni din cei responsabili să nu facă sau să comunice nimic.
„Cred că există niște momente în viață în care atingi cel mai jos nivel și de acolo nu poți să te duci decât în sus. Nu știu dacă am atins acum cel mai jos nivel, dar e clar că trebuie să o luăm în sus”, a afirmat Osmanovici.
Acesta nu a făcut promisiuni, în ceea ce privește repornirea sistemului, afirmând că nu stă în puterea lui să miște anumite lucruri. „Din păcate, soluțiile pe care le avem la îndemână în momentul de față, cu resursele pe care le avem, nu pot face acea ajustare care să ducă sistemul în zonă în care să nu mai apăra sincope. Blocajele sunt prin prisma cantității uriașe de date, 76 de milioane de inputuri în sistem la nivelul unui an. Mi se pare o cifră uriașă”, a spus el.
Daniel Osmanovici a devenit purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate la 1 august 2018. A debutat la The Money Channel, pentru ca mai apoi să-şi continue activitatea la Realitatea Tv și Antena 1, de unde a plecat să fie bugetar… la CNAS.
ziare.ro