Proiect de hotărâre: Tichete educaționale pentru elevi

Proiect de hotărâre: Tichete educaționale pentru elevi

Ministerul Educației a publicat pentru dezbatere publică un proiect de hotărâre prin care fiecare elev va avea dreptul, începând din această toamnă, la tichete de câte 250 de lei, împărțiți în 5 bucăți de câte 50 de lei, bani ce pot fi folosiți doar pentru achiziționarea de echipament sportiv, manuale, cărți și rechizite. Tichetele vor fi primite numai dacă părinții depun o cerere/declarație pe propria răspundere la școală. Dacă va fi aprobat acest proiect, tichetele vor fi emise în lunile octombrie-noiembrie 2019 și expiră pe 12 iunie 2020.

Deși este vorba despre un tichet social, regulile permit și prevăd acordarea acestor tichete numai elevilor din sistemul de învățământ de stat, din ciclurile primar, gimnazial, liceal și profesional. Condiția pe care trebuie să o îndeplinească elevii, pentru a primi aceste tichete, este frecventarea cursurilor. Tichetul social educațional nu afectează acordarea altor tipuri de ajutor social, precizează actul normativ, adică sumele nu sunt luate în calcul atunci când se decide venitul familiei.
Programul anunțat de minister se numește „Programul de susținere a educației «Merg la școală»”, iar valoarea estimată în bani ar fi de aproape 6 milioane de lei, la nivel național.

Atenție!

Termenul limită pentru depunerea cererii însoțită de documentele justificative prevăzute în cerere (dacă proiectul de hotărâre va fi aprobat!) este de 15 octombrie 2019, în condițiile în care școala începe anul acesta pe 9 septembrie.
În plus, titularului, adică părintelui, i se interzic:
• solicitarea și/sau primirea unui rest de bani la tichetul educațional de tip tichet social, în cazul în care suma corespunzătoare produselor solicitate este mai mică decât valoarea nominală a tichetului;
• comercializarea tichetelor educaționale în schimbul unor sume de bani și/ori altor bunuri și/ori servicii;
• utilizarea acestor tichete pentru achiziționarea altor produse decât echipament sportiv, carte școlară (manuale şcolare, auxiliare didactice, literatură obligatorie prevăzută în bibliografia programelor şcolare, atlase, dicționare) și rechizite.

Programe de tichete sau rechizite existente deja

În 2016 au fost introduse tichetele la grădiniță prin Legea nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate. Se acordă 50 de lei pe lună pentru o frecvență mai mare de 50% a prezenței. Un alt program existent deja este „Programul guvernamental național de rechizite şcolare”, prin care elevii care provin din familii cu venituri reduse primesc gratuit, în fiecare an, rechizite școlare în valoare de 25 lei (pe fiecare elev din învățământul primar) și de 30 de lei (pentru cei de gimnaziu).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*