Prostia, incultura, ignoranța, teribilismul, lipsa unei atitudini civice responsabile sunt în mare parte cauzele acestei situații.
Peste 70% din apelurile la 112 sunt false sau abuzive, explică secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. Potrivit acestuia, unul dintre motive este acela că apelanții sunt conștienți că autoritățile nu îi pot identifica după cartelele prepay.
„Când venim cu concluzii, nu putem spune ce va fi adoptat la nivel de Parlament sau de Guvern, aceasta este o decizie politică, dar trebuie să semnalăm care sunt problemele. Una din problemele identificate este probelema cartelelor prepay. 70% – 72% din apeluri sunt false sau abuzive la 112 și sunt făcute de pe telefoane fără număr, si atunci înseamnă că nu poți lua nicio măsură. La Bihor, ieri (marți, n.r.) , a sunat o persoană la 112, zicând că se sinucide și a dat diferite indicii.(…) Și-a bătut joc de ei de pe o cartelă, nu știm a cui este”, a explicat Raed Arafat, citat de Mediafax. Potrivit acestuia, în momentul în care este cunoscut posesorul cartelei prepay, autoritățile îl pot localiza. Șeful DSU a mai atras atenția că, în cazul în care o persoană este conștientă de faptul că numele său este legat de cartela de pe care sună, nu va apela abuziv la 112. Guvernul a înființat un comitet interministerial condus de Raed Arafat, pentru a îmbunătăți sistemul de urgență 112 și sistemul de localizare, arată un comunicat PSD. Comitetul va prezenta un plan de modificări legislative prin OUG care vor fi adoptate prin lege de Parlament.