Caravană medicală în  localități cu mortalitate infantilă ridicată

Caravană medicală în localități cu mortalitate infantilă ridicată

Asociaţia Prematurilor din România lansează în premieră o caravană mobilă care se va deplasa periodic într-o serie de localităţi defavorizate, cu mortalitate infantilă ridicată, pentru activităţi de monitorizare a sarcinilor cu risc.

Asociaţia şi-a propus ca pe parcursul a 12 luni să reducă cu 25% decesele înregistrate la nou-născuţii din 10 localităti din sudul țării.

Într-o primă etapă, caravana va ajunge la 600 de femei din judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Giurgiu, Ilfov şi Teleorman, gravidele urmând să beneficize gratuit de o serie de servicii medicale preventive, cum ar fi ecografie, cardioecografie, controlul glicemiei sau teste rapide de urină pentru mamele cu risc de hipertensiune. În cadrul consultaţiilor preventive, va fi organizată şi o sesiune la care viitoarele mame vor primi informaţiile legate de îngrijirea în sarcină şi îngrijirea nou-născutului în primele luni de viaţă, nutriţia gravidei şi a copilulului, precum şi informaţii legate de alăptare. Odată cu deplasarea în mediul rural a acestei caravane dotată cu toate echipamentele necesare în monitorizarea sarcinii şi cu personal medical de specialitate, femeile care înregistrează sarcini cu risc vor primi tratamentul medical necesar.

Conform datelor Centrului Naţional pentru Statistică şi Informatică în Sănătatea Publică cu privire la mortalitatea infantilă la nivelul anului trecut, 1360 de nou-născuţi au murit în România înainte de a împlini vârsta de 1 an. Din totalul acestora, doar în 129 din cazuri (9,5%), mamele au beneficiat de toate controalele pe perioada sarcinii. În cazul a 285 mame (22%), au fost efectuate mai puţin de 4 controale, iar alte 358 femei (26,3%) nu au fost consultate niciodată de un medic pe perioada sarcinii. Deşi studiul relevă că majoritatea deceselor au avut loc în spital, în lipsa monitorizării sarcinilor, maternităţile nu pot să modifice această situaţie decât în mică măsură. În plus, prematuritatea s-a dovedit un diagnostic favorizant pentru 32% din copiii care nu au spravieţuit primului an de viaţă.

foto: pixabay.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*