Astăzi,  un an de la reprimarea violentă  a mitingului diasporei

Astăzi, un an de la reprimarea violentă a mitingului diasporei

Aproximativ 250.000 de persoane sunt așteptate la manifestația programată astăzi, 10 august, în Piața Victoriei, la un an de la reprimarea violentă de către Jandarmerie a mitingului diasporei. Ministrul de Interne, Mihai Fifor, și Jandarmeria au făcut apel la un protest pașnic. Traficul din zona Guvernului va fi restricționat.

Protestul din Piața Victoriei este autorizat de la ora 17.00 la ora 22.15 și se vor institui filtre la toate intrările.

Mai multe evenimente de protest au fost create pe Facebook pentru ziua de sâmbătă. Astfel, Primăria Capitalei a aprobat o manifestație pentru 10 august 2019, în Piața Victoriei, această fiind organizată de Tomescu Tommy Joul, în calitate de reprezentant al Grupului de Acțiune Civică Diaspora pentru România. Cererea a fost aprobată pentru aproximativ 250.000 de persoane.

Municipalitatea a aprobat un eveniment de mai mici dimensiuni și în Piața Revoluției, la cererea mai multor persoane, printre care Sandu Matei și Mihai Dide, de unde manifestanții ar urma să plece în marș spre Piața Victoriei.

De asemenea, și Corupția Ucide, Aradul Civic, Asociația Civică #activag Pitești și Rezistența a realizat un eveniment de protest pe Facebook: ”10 August – Cerem pedepsirea vinovaților – Piața Victoriei”.

Mihai Fifor a făcut apel la oameni să protesteze pașnic.

”Îi indemn pe cei care vor participa la manifesațiile din 10 august să o facă pașnic, să o facă în mod legal. Este categoric un drept fundamental al cetățeanului de a protesta, un drept pe care îl respectăm. Sunt absolut convins că noul comandant al Jandarmeriei Române, generalul Florea, are capacitatea de a gestiona în mod cât mai corect, transparent, legal și fără incidente desfășurarea evenimentelor. Vă stau la dispoziție și asigur că vom continua reforma”, a declarat Fifor.

Jandarmeria București a făcut și ea un apel la cei care vor participa, sâmbătă, la protestul din Piața Victoriei, să se manifeste pașnic. Astfel, echipele de dialog ale Jandarmeriei vor fi prezente pentru menținerea permanentă a legăturii cu organizatorii și participanții.

„Facem apel la toți participanții la aceste adunări publice să manifeste pașnic, să respecte indicațiile jandarmilor, să evite conflictele de orice natură și să anunțe forțele de ordine dacă observă persoane care au un comportament antisocial.

Din raţiuni de siguranţă, participanții la manifestații sunt rugați să nu dețină bagaje sau genţi voluminoase și să se îndepărteze de persoanele sau grupurile care au intenția de a periclita buna desfășurare a evenimentelor”, a transmis Jandarmeria Capitalei, potrivit Mediafax.

Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin locurile special amenajate, după o temeinică asigurare, la culoarea verde a semaforului electric şi să nu se deplaseze ori să staţioneze pe partea carosabilă.

Pentru că în Capitală se anunță temperaturi ridicate, primarul general Gabriela Firea a aprobat ca Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București să asigure 10.000 de sticle de apă îmbuteliată (PET) și 4.000 de l de apă potabilă manifestanților. De asemenea, Primăria Capitalei va pune la dispoziție și 100 de toalete ecologice, amplasate în zonă.

sursa: hotnews.ro
foto: Mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*