Undă verde pentru  Spitalul Regional de Urgență din Cluj

Undă verde pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj

Ministerul Sănătății a anunțat vineri că studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență din Cluj a primit undă verde. Noua unitate medicală va fi ridicată în comuna Florești și va avea 849 de paturi.

Pentru Spitalul Regional Cluj-Napoca a fost realizat studiul de fezabilitate, a fost obţinut Acordul de Mediu şi sunt finalizați indicatorii tehnico-economici care vor fi aprobați la sfârșitul lunii august în Guvern, urmând ca în luna octombrie să fie depusă cererea de finanțare la Comisia Europeană.

Investiția de la Florești se ridică la 500 de milioane de euro, bani din fonduri europene, de la bugetul de stat și din alte surse, care nu au fost precizate. Spitalul va fi destinat pacienților cu probleme grave de sănătate din tot nord-vestul țării.

În 2019 avem gata, așadar, doar studiul de fezabilitate pentru un spital regional. În 2016, în programul de guvernare, PSD promitea că în 2017 va începe construcția a 8 spitale regionale și a unui spital „gigant” în București. Între timp, numărul spitalelor regionale care ar urma să fie construite a scăzut de la 8 la 3.

A fost invocatul costul. Iar pentru a justifică intrarea în parteneriate public private, puterea a oferit că argument lipsa de finanțare europeană pentru aceste proiecte. Bruxelles-ul punea la dispoziție doar 150 de milioane de euro pentru trei spitale la care costurile se duceau către 1,3 miliarde de euro. Însă ce nu au spus oficialii a fost că de fapt ei schimbaseră planurile. Doreau unități mai mari și în același timp nu au cerut finanțări mai mari prin programele de dezvoltare regională.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*