„Banii din elicopter” și „Lebăda Neagră”

„Banii din elicopter” și „Lebăda Neagră”

Când Milton Friedman, laureat al Premiului Nobel pentru economie, a fundamentat conceptul “bani din elicopter” pentru a relansa economia, probabil, nu s-a gândit nicio clipă că în România se va abuza din plin de acestă idee, dar nu în varianta pe care gândit-o fondatorul conceptului. Banii ”aruncaţi din elicopter”, sunt folosiţi pentru întreţinerea unui aparat bugetar bolnav de gigantism. Banii provin din efectuarea unor împrumuturi sălbatice având la bază costuri imense.

Alimentarea continuă a sectorului bugetar “cu bani din elicopter” mi-a adus aminte de cartea “Lebăda Neagră” în care autorul, Nassim Nicholas Taleb, prezintă cazul curcanului care este îndopat zi de zi, fiecare masă întărindu-i acestuia convingerea că aşa va fi tot timpul. Totul decurge normal, până în ajunul Zilei Recunoştinţei, când, brusc, i se întrerupe hrănirea şi este sacrificat. Autorul arată că încrederea curcanului se întărea pe masura ce creştea numărul meselor prietenoase, deşi sacrificarea lui era eminentă. Sentimentul de siguranţă al curcanului a atins punctul maxim în momentul când riscul era la cel mai mare nivel. Lipsa hranei in a o mie una zi este o “Lebăda Neagră”, adică acel eveniment puţin probabil să se întample şi care, totuşi, se întâmplă având consecinţe dramatice.

Şi pentru sectorul bugetar aparitia unei “Lebede Negre”- întreruperea finanţării- prin stoparea împrumuturilor ultracostisitoare este oricând posibilă.

Cauzele care ar putea genera apriţia unei “Lebede Negre” (stoparea banilor aruncaţi din elicopter) în execuţia bugetară sunt multiple.

Creşterea celor două deficite, de cont curent şi bugetar alarmează pieţele, le pune în gardă şi duce la cresterea costului finanţării. Pieţele sesiseaza că se petrece ceva în neregulă aici, că este o foame mare de bani şi, ca atare, măresc dobânzile. În momentul de faţă ne împrumutăm la dobânzi aproape duble faţă de celelalte ţări din regiune: Cehia, Polonia şi Ungaria si de aproape cinci ori mai mari decât vecinii noştri de la sud, bulgarii, pe care ne face placere, de altfel, să-i ironizăm de câte ori avem ocazia.

Statul se împrumută asemenea beţivului aflat într-o inconstienţă bahică, neinteresându-l decât obţinerea banilor pentru satisfacerea poftelor alcoolice. Pofta de bani îl determină să suporte dobânzi înrobitoare. Şi e normal, când n-ai încredere în cineva, îi creşti dobânzile.

Justificarea guvernanţilor pentru împrumuturile înfricoșătoare –“alte ţări se împrumută mai mult decat noi şi au o pondere a datoriei în PIB mai mare decât a noastră” este un viol asupra logicii şi a bunului simţ. De parcă noi am fi în măsură să ne comparăm din punct de vedere economic cu Germania, Franţa sau Italia. Sunt economii robuste care suportă datorii mai mari ca pondere în PIB şi din această cauză orice comparaţie cu economia noastra este neaveniă.

Evoluţia deficitului comercial şi a celui de cont curent ne situează pe contracurentul evoluţiilor din regiune, întrucât Ungaria, Cehia, Polonia înregistrează excedente. Dezechilibrele cu care ne confruntăm sunt unice în regiune sub aspectul dimensiunilor si a tendințelor.

Statul se comportă ca un bunic senil, uitând de ceea ce s-a petrecut în 2008 când economia duduia, si ,când, deodată (“Lebăda Neagră”) s-a trezit că a rămas fără bani, fiind nevoit să facă ajustări dureroase.

În momentul de faţă guvernanţii nu sunt cuprinși de anxietate anticipativă întrucât nu ei sunt cei care vor plăti imensele datorii acumulate, pentru plata acestora au recurs la transferul către generaţiile viitoare, instalând o bombă cu ceas pe teritoriul acestora.

Niciun guvernat nu vrea să-şi asume, în momentul de faţă, costul politic al raţionalităţii, al chibzuinţei, al decenţei şi, nu în ultimul rând, al bunului simţ în gestionarea banului public.

Sintagma “după noi potopul“ este nota dominantă a actualei guvernări, iar deciziile, unele sărite de pe fix, nu fac decât să contribuie, din plin, la această afirmaţie.

Bacanu Gheorghe/https://www.zf.ro/opinii/e-posibila-aparitia-unei-lebede-negre-in-executia-bugetara/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*