Marcaj unic pentru țigările „Made in UE”

Marcaj unic pentru țigările „Made in UE”

Fiecare pachet de ţigarete produs în Uniunea Europeană sau destinat pieţei europene va avea, din 31 decembrie 2019, un marcaj unic, care va permite urmărirea pe întregul spaţiu comunitar.

Fiecare pachet de ţigarete produse sau destinate pieţei europene va fi identificat printr-un marcaj de trasabilitate numit identificator unic, ce va conţine informaţii privind locul, data producţiei, precum şi destinaţia pachetului respectiv. Identificatorul permite ca toate pachetele de produse din tutun introduse pe piaţă să fie înregistrate şi urmărite în UE. Sistemul este aplicabil produselor fabricate în UE inclusiv celor destinate exportului, dar şi produselor din tutun ce nu sunt fabricate în UE, dar sunt destinate aceastei pieţe. În lipsa unui astfel de identificator, produsele din tutun provenite din ţări terţe Uniunii nu pot pătrunde pe piaţă.
Acest sistem de supraveghere, menit să combată traficului şi evaziunea fiscală în Uniunea Europeană, este în vigoare din 20 mai 2019. Comisia Europeană a acordat României un răgaz până la 31 decembrie 2019 pentru ca acest sistem să devină complet operaţional şi pe teritoriul său. În România, autoritatea desemnată pentru emiterea identificatorilor unici este Imprimeria Naţională.

Legislaţia permite producătorilor şi importatorilor să-şi epuizeze stocurile de produse neconforme într-un anumit interval de timp. Toate ţigaretele şi tutunul de rulat fabricate în UE sau importate înainte de 20 mai 2019 (nemarcate) pot să rămână în circulaţie şi să fie vândute pe piaţă timp de un an, până în 19 mai 2020. Însă, acestea trebuie eliminate de pe piaţă imediat după această dată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*