Teodorovici ia tot. ANAF rămâne fără Vamă.

Teodorovici ia tot. ANAF rămâne fără Vamă.

Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat că Vama va fi scoasă din subordinea Administraţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi va fi o structură separată sub autoritatea ministrului de Finanţe. „Se va crea o structură separată, independentă total, sub autoritatea ministrului de Finanţe, deci nu subordonată cuiva. Ce rămâne în ANAF se rearanjează, regiunile dispar ca şi putere, pentru că nu este corect ca să aibă regiunea decizia când la judeţ e problema. Partea de contestaţii pleacă de la ANAF la Finanţe, pentru că nu ANAF-ul trebuie să judece ceea ce tot ANAF-ul a spus”, a spus ministrul.

Teodorovici continuă astfel să rupă din atribuțiile Fiscului și să le transfere în subordinea sa. În trecut, sistemul informatic și direcții întregi au fost transferate de la ANAF la Finanțe. Acum trece Vama. În plus, un proiect de ordonanță pentru reglementarea unor măsuri în domeniul competenței de control a Ministerului Finanțelor Publice și modificare și completarea unor acte normative prevede faptul că Finanțele lui Teodorovici vor fi abilitate pentru efectuarea controlului modului de respectare a fundamentare, declarării și achitării contribuției trimestriale prevăzută în OUG 77/2011.

De asemenea, Finanțele sunt abilitate să verifice exactitatea datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră și redevențele miniere prevăzute de legea 85/2003 și redevențele petroliere prevăzute de legea 238/2004. Prin această OUG se urmărește reducerea riscului fraudării bugetului general consolidat al statului, cu consecința obținerii de venituri bugetare.

Verificarea exactității datelor și a informațiilor pe baza cărora se calculează taxa pentru activitatea minieră, redevența minieră și redevența petrolieră a fost în sarcina organelor administrației publice cu atribuții în domeniul controlului financiar până la apariția OUG 47/2012 pentru modificarea și completarea unor acte normative și reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, care a reglementat această atribuție, prin art. V pct. 2 și art. VI pct 1, doar în sarcina organelor fiscale din subordinea ANAF.

Taxa pentru activitatea minieră, redevențele miniere și redevențele petroliere sunt venituri ale bugetului de stat din proprietate, respectiv de natură nefiscală.

cotidianul.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*