Astriști dejeni, la sărbătoarea ASTREI din Șomcuta Mare

Astriști dejeni, la sărbătoarea ASTREI din Șomcuta Mare

Sâmbătă, 7 septembrie 2019, la Casa de Cultură ” Aurel Buteanu” din Șomcuta Mare , județul Maramureș, a avut loc Adunarea Generală a Despărțământului ASTRA, dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la înființarea despărțământului. ASTRA Dej, Despărțământul ”Dr. Teodor Mihali” a fost reprezentată de o delegație formată din 14 persoane , condusă de președintele despărțământului, dr. ec. Radu Gavrilă.

Corul ”Glasul Chioarului” din Șomcuta Mare, cu o vechime de 130 de ani (a fost înființat la 25 iunie 1889), dirijor, prof. Iustin Podăreanu, a interpretat Imnul Național al României și Imnul ASTREI.

Doamna prof. Alina Angela Talpoș, președintele Despărțământului ASTRA, Șomcuta Mare a deschis adunarea și a salutat prezența astriștilor și susținătorilor lor din toate localitățile Ținutului Chioarului , a partenerilor ASTREI și a reprezentanților instituțiilor culturale și administrative locale și județene, precum și a reprezentanților despărțămintelor din țară. În prezidiul adunării au luat loc: prof. Alina Angela Talpoș,președintele Despărțământului ASTRA din Șomcuta Mare, prof. Corina Sanda Muntean, directorul Liceului Teoretic ” Ioan Buteanu” din Șomcuta Mare, vicepreședintele despărțământului,Gheorhe-Ioan Buda, primarul orașului Șomcuta Mare, Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române,prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele ASTRA, dr. ec. Radu Gavrilă, președintele ASTRA Dej, Despărțământul ”Dr. Teodor Mihali ”,prof. dr. Valeria Bilț,președintele Despărțământului ASTRA Târgu Lăpuș, ing. Daniela Ciută, președintele Despărțământului ASTRA Carei,prof. Claudiu-Vladimir Mureșan, viceprimarul orașului Șomcuta Mare.

În sală se aflau: preotul Nicolae Petruș, protopop ortodox de Chioar, preotul Vasile Butean, protopopul greco-catolic de Chioar, dr. Iosif Marin Balog, secretarul științific al Institutului de Istorie ”George Barițiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, ec. Floarea Pleș, vicepreședintele ASTRA, Despărțământul Năsăud, prof. Gabriela Elena Herța din Telciu, județul Bistrița Năsăud,prof. Cristian-Ioan Groșan, directorul Școlii Gimnaziale Cășeiu, județul Cluj, prof. Corina Borșan, prof. Camelia Pușcașiu,prof. Vasile Cernea și ceilalți reprezentanți ai astriștilor dejeni, jurist Ilie-Simion Frandăș, reprezentantul Despărțământului ASTRA din Reghin, județul Mureș, prof. Liviu Dârjan, vicepreședintele Despărțământului ASTRA ”Frații Popeea”din Săcele, județul Brașov, preot paroh, iconom stavrofor Mircea Cîmpean,Parohia Ortodoxă Română ”Sf. Ap. Petru și Pavel”, Șomcuta Mare, reprezentanții Societății ”Avram Iancu”, Filiala Baia Mare (președinte Ioan Tuhuțiu, președinte de onoare, Ioan Bâtea, la frumoasa vârstă de 90 de ani, originar din Scărișoara Nouă, județul Satu-Mare), prof. Ioana-Maria Buhai, prof. Anca Păscui, prof. Cornel Cioară,prof. Ionel Nicolaie Coteț,prof. Claudia Măglăviceanu, prof. Claudia Carmen Dragoș, bibliotecar Onorica Tîrziu ș.a. de la Liceul Teoretic ”Ioan Buteanu”, Șomcuta Mare. Erau prezenți membrii Corului ”Glasul Chioarului ”din Șomcuta Mare (dirijor, prof. Iustin Podăreanu) și ai Corului ”Buciumenii Chioarului ”(dirijor Gelu Hotea, fiu al satului,elev la Seminarul Teologic Ortodox ”Sf. Iosif Mărturisitorul ” din Baia Mare, compozitor și pianist). Pe lângă aceste două formații corale afiliate la ASTRA, în Șomcuta Mare mai există încă două coruri: Corul Bărbătesc din Finteușu Mare (dirijor, prof. Andrei Dragoș), cor ce și-a sărbătorit centenarul deodată cu Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 și Corul ”Cânturi din Chioar”, din Vălenii Șomcutei, înființat în 1937,după cele din Șomcuta Mare (1889),Finteușu Mare (1918) și Buciumi (1933). Cea mai nouă formație corală din Șomcuta Mare este Corul ”Armonia Chioreană”, înființat la 1 februarie 2018 și care a preluat numele de ”Cioltișorul” după numele Asociației Culturale ”Cioltișorul ” din satul Ciolt, orașul Șomcuta Mare.Trebuie să precizăm că orașul Șomcuta Mare are în componență localitățile:Șomcuta Mare, Buciumi, Vălenii Șomcutei, Hovrila ,Ciolt, dar și localitățile aparținătoare: Finteuș,Buteasa și Codru.

Este un fapt îmbucurător și onorant că orașul Șomcuta Mare dispune de cinci formații corale de calitate, ceea ce nu găsim în multe orașe reședințe de județ.Am remarcat și numărul mare de tineri prezenți în sală, efect al excelentei colaborări dintre Despărțământul ASTRA din Șomcuta Mare și instituțiile de învățământ din oraș.Nu multe despărțăminte se pot mândri cu numărul mare de tineri prezenți la activitățile astriste.

Adunarea Generală a Despărțământului ASTRA, Șomcuta Mare a fost salutată de harnicul edil al orașului Șomcuta Mare, domnul primar Georghe-Ioan Buda. Domnia Sa este un sprijinitor constant al acțiunilor organizate de ASTRA, Despărțământul Șomcuta Mare.

Astriștii din Șomcuta Mare au fost onorați de prezența la adunare a domnului Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș. În cuvântul rostit în cadrul adunării, domnul Gabriel Zetea a exprimat convingerea că investițiile în educație și cultură sunt cele mai rentabile pentru devoltarea României pe termen lung. Ca un exemplu al faptului că aceste principii sunt traduse în practică de către Consiliul Județean Maramureș, domnul președinte a menționat faptul că , unul din coautorii la lansarea volumului ”Arta din România” este și Consiliul Județean Maramureș. Volumul ” Arta din România”, editat de Academia Română include în istoria artei din România și Școala de Pictură Băimăreană. Un istoric al celor 150 de ani de la înființarea Despărțământului ASTRA din Șomcuta Mare a fost prezentat de profesorul Simion Ciurte.

De un interes major s-a bucurat Conferința Națională ”ASTRA și drumul spre Marea Unire:naționalism și democrație”, susținută de către domnul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române. Domnia Sa a răspuns invitației adresate în urmă cu doi ani de către președintele Despărțământului ASTRA din Șomcuta Mare de a participa la acest jubileu. Domnul prof. univ. dr. Ioan Bolovan a evidențiat rolul important al ASTREI în afirmarea individualității naționale românești și realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, precum și în exersarea unor elemente de exprimare și manifestare democratică , mai ales prin adunările generale astriste. S-a avut în vedere unitatea de acțiune dintre ortodoxi și greco-catolici, o acțiune înțeleaptă, în acest sens fiind menționată alegerea ca președinte al ASTREI a episcopului ortodox Andrei Șaguna , iar ca vicepreședinte a canonicului greco-catolic Timotei Cipariu. S-a evidențiat utilitatea ASTREI în vremurile de azi, când se manifestă acțiunea nivelatoare a globalismului , iar dezbinarea românilor este tot mai prezentă. Afirmarea identității naționale și a unității și solidarității românilor pot fi realizate și cu aportul ASTREI.

Asistența a urmărit și un film care prezintă sintetic istoricul celor 150 de ani de la înființarea Despărțământului ASTRA din Șomcuta Mare , film realizat impecabil, după toate regulile cinematografiei.

Personal am fost plăcut impresionat de tot ceea ce am văzut și am auzit la această activitate de înalt nivel, inclusiv de activitățile desfășurate în acest an de către Despărțământul ASTRA Șomcuta Mare, care au fost proiectate și detaliate de către președintele despărțământului, iar activitățile ce urmează a fi realizate până la sfârșitul anului 2019 ne-au fost aduse la cunoștință de către doamna vicepreședinte, Corina Sanda Muntean. O explicație a acestor acțiuni de calitate și eficiență maximă este colaborarea foarte bună dintre Despărțământul ASTRA , Șomcuta Mare și autoritățile și instituțiile locale: Primăria și Consiliul Local Șomcuta Mare, Liceul Teoretic ”Ioan Buteanu ” din Șomcuta Mare, Casa de Cultură ”Aurel Buteanu”, Protopopiatul Ortodox și Protopopiatul Greco-Catolic. Este în primul rând meritul conducerii despărțământului , președinte, prof. Alina Angela Talpoș, care a reușit să atragă sprijinul și susținerea autorităților și instituțiilor locale și județene, dar și al astriștilor din Șomcuta Mare.

Cu multă plăcere au fost ascultate recitalurile susținute de Corul ”Glasul Chioarului ” din Șomcuta Mare și Corul ”Buciumenii Chioarului ” din Buciumi.

Adunarea a fost salutată de către domnul prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele ASTRA, care a evidențiat rolul ASTREI în evoluția societății românești contemporane.

A fost lansat cel de-al doilea număr al revistei ”ASTRA ȘOMCUTEANĂ”, ediție jubiliară, editată la 150 de ani de la înființarea Despărțământului ASTRA din Șomcuta Mare. Revista este realizată în condiții grafice foarte bune, are 91 de pagini, cu multe imagini color. În această revistă redacția mi-a publicat două articole:”La Șomcuta Mare, sub auspicii astriste-23 iunie 2018”, pag. 11-14 și ”Manifestare de înaltă ținută organizată de ASTRA, Dej”, pag. 39-44.

Revista conține articole interesante și bine documentate. Mi-au plăcut în mod deosebit articolele scrise de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, dr. Iosif Marin Balog,prof. Ioan Seni, prof. Liviu Dârjan,prof. Zorin Diaconescu,prof. Alina Angela Talpoș,preot Mircea Cîmpean,prof. Muntean Corina Sanda,prof. Claudia Carmen Dragoș, prof. Claudia Măglăviceanu,bibliotecar Onorica Tîrziu ,prof. Ioana Maria Buhai,prof. Anca Păscui,prof. Simion Ciurte și nu în ultimul rând articolul introductiv al domnului Gheorghe-Ioan Buda, primarul orașului Șomcuta Mare.

În încheiere am asistat la momente cultural-artistice reușite realizate de artiștii din Șomcuta Mare. Maestrul Valer Zamfirescu, ”o voce de aur a Țării Chioarului ” ne-a încântat cu piese patriotice mobilizatoare:”Cântecul Ardealului ”și ” Nu uita că ești roman”. Melodiile de muzică populară interpretate cu măiestrie, dansurile populare locale, dar și din Maramureșul istoric, frumoasele costume populare, autentice, ne-au creat momente încântătoare, de neuitat. Aplauzele au răsplătit talentul și prestația interpreților. Impresionantă a fost și eleva nevăzătoare Eliza Lazăr.

Am întâlnit la Șomcuta Mare oameni frumoși și locuri minunate, de care nu poți să nu te îndrăgostești. De aceea , de fiecare dată vin cu plăcere aici.

Pentru întreaga activitate desfășurată, pentru organizarea impecabilă a adunării generale din 7 septembrie 2019, se cuvin felicitări și aprecieri doamnei prof. Alina Angela Talpoș și colaboratorilor Domniei Sale.

Succese multe și realizări frumoase, în continuare!

Prof. Gheorghe Giurgiu,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*