Sărbătoare de suflet în satul Ciubanca

Sărbătoare de suflet în satul Ciubanca

Ciubanca este un sat mic în comuna Recea Cristur, dar cu oameni inimoşi şi ospitalieri. De asta ne-am convins la sfârşitul sătămânii trecute, când am participat la ediţia a II-a a Întâlnirii fiilor satului, o frumoasaă şi emoţionantă sărbătoare. Cu acest prilej au revenit în locurile natale şi acei ciubăncani, care între timp s-au mutat pe alte meleaguri. Printre ei l-am întâlnit şi pe deputatul Cornel Itu, primit şi de această dată cu braţele deschise de foştii consetăni, unii aflaţi la o vârstă înaintată.
Domnia sa a vizitat rudeniile, dar s-a întreţinut îndelung şi cu oaspeţii evenimentului.

Peste 400 de praticipanţi au onorat această întâlnire sufletească, desfăşurată pe toată durata zilei, totul fiind finalizat cu obişnuita horă a satului, derulată pe platoul din faţa Căminului cultural, pus la punct ca şi la oraş. Programul manifestărilor a debutat cu o Slujbă religioasă, oficiată în aer liber de un sobor de preoţi, în frunte cu părintele protopop Vasile Mureşan din Gherla. În cuvântul său pr. Vasile Mureşan a subliniat: „Ce frumos, să fie fraţii împreună”. Au fost gânduri de suflet, rodul rugăciunii Fecioarei Maria, având în vedere că acţiunea de la Ciubanca a concis cu sărbătoarea Sfânta Măria Mică.

După slujbă, asistenţa din centrul satului a fost salutată de primarul comunei Recea Cristur, Alexandru Rus, care a scos în evidenţă rolul acestor întâlniri tradiţionale în viaţa comunităţii. Chiar dacă satul ascuns printre dealurile de la hotarul judeţelor Cluj şi Sălaj numără doar câţiva zeci de locuitori ( şi aceia aflaţi la vârsta bătrâneţii) ştie să-şi marcheze ziua lui. În weekendul trecut în faţa gospodăriilor ţărăneşti am văzuit autoturisme cu numere de înmatriculare Bucureşti, Prahova, Maramureş sau Sălaj, cei născuţi acolo şi răspândiţi în toată ţara, s-au întors acasă, mulţi în frumoasele costume populare, scoase cu această ocazie din lada cu zestre.

Am întâlnit mulţi gherleni şi dejeni, unii dintre ei, cum este Dănuţ Itu din Gherla a făcut parte din amfitrionii manifestării. Unul dintre organizatorii principali a fost şi Florin Rafa, care a asigurat fructe de pădure proaspete (zmeură) pentru toată lumea. Au şi trecut în doar câteva minute. Preotul paroh Septimiu Olar s-a străduit şi domnia sa să fie o gazdă primitoare, pe lângă cuvintele duhovniceşti, asigurând şi momentele de muzică religioasă, ce s-a auzit prin staţia de amplificare până dincolo de Valea Ciubancei. În această atmosferă sărbătorească toţi invitaţii s-au simţit bine, pentru ei organizatorii (Parohia Ortodoxă Ciubanca şi Primăria comunei Recea Cristur) pregătind 800 porţii de gulaş. Un adevărat record de gastronomie pentru acele locuri pitoreşti, unul din bucătari fiind din municipiul Gherla. La evenimentul de la Ciubanca a participat şi deputatul Adrian Oros.

La orele amiezii a început spectacolul folcloric de înaltă ţinută artistică, printre soliştii care s-au urcat pe scenă aflându-se Marius Ciprian Pop, care a susţinut un adevărat recital, la un moment dat coborând de pe scenă în mijlocul admniratorilor, cântând împreună în aplauzele celor din jur. Au mai evoluat în cadrul reprezentaţiei de folclor interpreţii Mixandra Ariana Dan (ea având şi rolul de prezentatoare), Vlad Coste, Larisa Mureşan, Marius Bogdan, Marieta Pop, Camelia Timiş şi Ovidiu Ciubăncan.

Nu au lipsit nici tradiţionale jocuri populare specifice zonei prezentate de tinerii Ansamblului folcloric „Someşana” din Dej. Sonorizare şi orchestraţie: Mihai Vălean.

Szekely Csaba/ziarulfaclia.ro

foto: Cornel Itu/facebook.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*