Weekend dulce, la Festivalul Silvoiței!

Weekend dulce, la Festivalul Silvoiței!

Comuna clujeană Vultureni va găzdui, în weekendul 14-15 septembrie, a doua ediție a Festivalul Silvoiței – un eveniment în aer liber care își propune să îi readucă pe orășeni mai aproape de natură și de farmecul vieții la țară.

Nu cred să existe cineva, care să nu aibă măcar o amintire legată de acest produs miraculos, magiunul de prune. Numită și „mierea prunelor”, silvoița (szilvaiz în maghiară) este cunoscută sub diverse denumiri: lictar (lekvar în maghiară), povidlă (de la powidl (termen folosit în Austria, Moravia, Bohemia), pegmez (se folosește în Banat, denumire de origine turcă).

Produsul 100% natural, bogat în nutrienți, pregătit „o zi și-o noapte” la foc liniștit, silvoița are, probabil, cea mai simplă rețetă de realizare: speli prunele, le scurgi de apă, le cureți de sâmburi și codițe, le tai în sferturi (sau nu, oricum la cât timp fierb se dezintegrează), le pui pe foc și… amesteci. Mult. Cu grijă. Implicat. Atent. Recunoscător.

Așadar, sâmbătă și duminică, între orele 10:00 și 18:00, vizitatorii festivalului vor asista la prepararea silvoiței și vor avea parte de o diversitate de activități. Copiii sunt invitați să se joace cu animale domestice, să își dezvolte imaginația în atelierele creative sau să participe la activități inedite pentru cei care au crescut la oraș, precum plimbări cu căruța, alergare pe baloți de fân sau vechiul joc „baba oarba”.

Cei puțin mai mari sunt invitați să exploreze aleea senzorială și să concureze în activități sportive, care vor include un exatlon, tir cu arcul, baschet, badminton, volei, tenis de masă și minifotbal. Toți participanții se vor bucura cu certitudine de zona de picnic special amenajată, unde se vor putea degusta produse făcute din suflet, după rețete tradiționale, de comunitatea locală din Vultureni.

Secretul mâncării foarte bune este calitatea ingredientelor, respectiv legumele organice crescute local, care vor putea fi și cumpărate dintr-un „bio market”. În plus, meșterii și artizanii din regiune vin la festival cu produsele lor, realizate manual, cu grijă și cu pasiune.

Clujenii care vor să ajungă la Festivalul Silvoiței sunt așteptați în satul Băbuțiu, comuna Vultureni, aflat la 22 km de Cluj-Napoca. Accesul se face pe șoseaua spre comuna Chinteni, respectiv Drumul Județean nr. 109A. Biletul de weekend costă 50 de lei, iar cel pentru o zi, 35 de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*