Promisiuni. Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj va începe cel târziu în 2020

Promisiuni. Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj va începe cel târziu în 2020

Construirea Spitalului Regional de Urgenţă Cluj va începe cel târziu în 2020, la Florești, în locul fostei unități militare – a declarat, miercuri, 11 septembrie, la Cluj, ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mânzatu. Ea a mai spus că etapele preliminare au fost încheiate, iar finanţarea asigurată.

„În guvern am aprobat indicatorii tehnico-economici, suntem gata cu proiectul, documentaţia tehnică pentru a accesa banii europeni pentru Spitalul Regional de la Cluj. În discuţia despre banii europeni e nerelevantă. Întrebarea e cât a durat să identificăm terenul, să facem documentele de urbanism, utilităţi, să se contracteze firma şi specialiştii care au lucrat la studiul de fezabilitate, partea de aplicaţie, de cereri de finanţare. Din 2014, de când s-a identificat posibilitatea să dăm câte 50 de milioane de euro din bani europeni pentru doar 3 spitale – Cluj, Iaşi şi Craiova – şi până astăzi au fost şi ani pierduţi. Ne-am întâlnit cu Comisia Europeană, am discutat despre ce bani putem lua din exerciţiul 2021-2027, că noi trebuie să punem în cererea de finanţare de la buget care este contribuţia Uniunii. Sunt proiecte majore, valorează cu dotări cu tot circa 500 de milioane de euro fiecare proiect. Începerea lucrărilor e prevăzută pentru 2021”, a precizat Roxana Mânzatu, ministrul Fondurilor Europene.

Unitatea medicală va avea șapte etaje și va dispune de 849 de paturi, 19 săli de operație și va fi dotată cu un heliport. Valoarea investiției depășește 2,5 miliarde lei.
În premieră, noul spital va fi construit în jurul unui concept organizaţional de specialităţi medicale grupate în centre. În plus, are la bază conceptul de clădire verde.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*