Opoziție serioasă în interiorul organizației PSD Cluj

Opoziție serioasă în interiorul organizației PSD Cluj

Schimbat din funcția de președinte interimar al PSD Cluj de către premierul Viorica Dăncilă și înlocuit cu fostul jurnalist Liviu Alexa, deputatul clujean Horia Nasra, alături de deputatul Cornel Itu și de peste 40 de primari și viceprimari au făcut front comun împotriva actualului președinte al PSD Cluj. Aceștia au redactat o scrisoare deschisă către premierul Viorica Dăncilă, prin care cer alegeri libere pentru desemnarea noii conduceri a PSD Cluj.

Oricine înțelege un dram de politică, știe că forța unui partid e dată în primul rând de structura organizațională pe care o are în spate, de primarii cu notorietate pozitivă care au capacitatea să atragă după ei voturile comunităților pe care le conduc. În acest moment, PSD numără în județul Cluj, 33 de primari – scrie „Actual de Cluj”.

În gașca rămasă în PSD Cluj, care-și asociază numele cu cel al noului președinte desemnat de la centru, îi regăsim în primul rând pe primarii de la Dej și Turda, ambii cu probleme serioase în opoziție. La Turda, există o grupare de oameni de afaceri („Turda Nouă”), care are conexiuni și în PNL dar mai ales în USR, și care la alegerile locale din 2016 a reușit să se poziționeze pe locul 2, imediat după PSD. E de urmărit, așadar, cu cine va juca acestă grupare la alegerile din 2020, existând șanse mari ca actualul primar social-democrat, Cristian Matei, să fie învins tocmai pentru că nu va mai putea beneficia de aceeași forță electorală, vizibilă fiind adâncimea prăpastiei de pe marginea căreia stă să se prăbușească partidul. Primarul Dejului, Costan Morar, de asmenea, a avut în spate la alegerile din 2016 forța organizației PSD Dej, menținută mai ales de gruparea din jurul deputatului Cornel Itu.

Ce urmează?

De la amenințări și scuipături, noul președinte al PSD Cluj a trecut în etapa în care realizează că partidul nu poate să însemne doar Alexa, așa încât le cere membrilor din organizație să-l susțină. Mai precis, Liviu Alexa a făcut o mișcare împăciuitoare, lansând o rezoluție de susținere, pe care le-a transmis-o tuturor primarilor, președinților de organizații, consilieri locali și județeni, în speranța că aceștia se vor angaja să-l sprijine în noua sa calitate de președinte interimar al PSD Cluj. Potrivit informațiilor „Actual de Cluj”, rezoluția le-a parvenit inclusiv liderilor și aleșilor locali pe care Alexa i-a denigrat în ziarul pe care-l patronează.
Social-democrații clujeni sunt așteptați cu semnăturile de susținere până în 27 septembrie, ora. 17.00.

În acest context, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, i-a recomandat fostului preşedinte PSD Cluj, deputatul Horia Nasra, „să rămână alături de partidul care l-a descoperit”, numele acestuia apărând printre numele vehiculate care ar fi semnat moțiunea de cenzură împotriva guvernului.

Marcel Ciolacu a afirmat că ştie de nemulţumirile deputaților de Cluj Horia Nasra și Ițu Cornel legate de schimbările impuse recent de Viorica Dăncilă în conducerea organizaţiei judeţene PSD Cluj şi că a luat legătura cu aceştia.

„Am vorbit la telefon cu domnul Nasra şi o să vorbesc în continuare. Are supărările dânsului, îi recomand să rămână alături de partidul care l-a descoperit, e tânăr, rămân la părerea că cea mai mare calitate în politică trebuie să fie răbdarea. (…) Va trece această moţiune şi această aşteptare”, a declarat Ciolacu, citat de Hotnews.ro.

surse: actualdecluj.ro, eclujeanul.ro și Hotnews.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*