BAL de CARITATE, cu prilejul Zilelor Colegiului „Andrei Mureșanu”

BAL de CARITATE, cu prilejul Zilelor Colegiului „Andrei Mureșanu”

În perioada 9-11 octombrie, Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” sărbătorește împlinirea a 100 de ani de învățământ liceal la Dej, omagiindu-și totodată patronul spiritual, poetul „deşteptării noastre”, Andrei Mureșanu.

Cu acestă ocazie, Asociația Părinților Elevilor din CNAM s-a alăturat efortului general al școlii, de a marca în mod festiv centenarul învățământului liceal românesc din Dej, prin organizarea unui BAL DE CARITATE vineri, 11 octombrie, ora 19:00, la Sun Garden Therme.

Potrivit organizatorilor, evenimentul conceput ca o elegantă strângere de fonduri pentru susținerea unor activități extracurriculare desfășurate în școală (de echipa de robotică, trupele de teatru, cercul de pictură etc.), constituie totodată un prilej de reîntâlnire a numeroși foști absolvenți , dar și de întâlnire între actuali părinți de viitori absolvenți și invitați.

În cadrul Balului de Caritate, momentele muzicale vor fi susținute de soprana Ioana Badiu-Avram, Cristina Beldean Moșuțan și Felix Gălan și de „tinerele speranțe”: Anda Domșa, Sorana Gălan, Celina Găldean și Deona Roman. Lor li se alătură perechile de dansatori ai clubului „Latino Angels”: Mara Lechințan și Bogdan Pop, Daria Neamțu și Darius Frîncău, Raul Pop și Alexandra Chioreanu, Sonia Stelea și Denis Dobraniș. Regia artistică: Felix Gălan. Prezintă: Ioana Jeler.
Asociația Părinților Elevilor din Colegiul Național „Andrei Mureșanu” își dorește ca acest eveniment să devină unul anual și emblematic pentru școală, consolidând buna cooperare dintre părinți și conducerea instituției, în beneficiul copiilor.

La sfârşitul secolului al XIX-lea acţiunile consiliului orăşenesc şi ale cetăţenilor din Dej se intensifică în direcţia ridicării calităţii învăţământului local. Astfel că, după ce oraşul se angajează să construiască o clădire, iar judeţul să asigure materialul didactic necesar, Ministerul Învăţământului şi Cultelor hotărăşte deschiderea cursurilor primei clase de liceu din oraş, la 9 septembrie 1897, în fosta reşedinţă a principelui Gheorghe Rakoczi al II-lea. La 17 mai 1899 încep lucrările la noua clădire (proiectată de arhitectul Alexander Baumgarten şi executată de antreprenorii Ioan Jichişan şi George Şiulean), iar la 31 octombrie 1900, clădirea odată terminată, cei 194 de elevi înscrişi încep cursurile în noua şcoală, la 3 noiembrie.
După Marea Unire, liceul devine liceu românesc, director fiind numit, la 5 iulie 1919, profesorul Victor Motogna.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*