„Împreună” la Întâlnirile Internaționale de la Cluj

„Împreună” la Întâlnirile Internaționale de la Cluj

Teatrul Național „Lucian Blaga“ din Cluj-Napoca organizează, între 9 și 13 octombrie 2019 festivalul anual aflat acum la cea de-a IX-a ediție, Întâlnirile Internaționale de la Cluj, care în acest an poartă titlul ÎMPREUNĂ.

Teatrul Național din Cluj-Napoca sărbătorește anul acesta o sută de ani de existență ca instituție de cultură emblematică, reprezentativă pentru scena românească transilvană.

La 1 decembrie 1919, la un an de la Marea Unire, s-a deschis prima stagiune românească la Cluj, împlinindu-se astfel nu doar visele unor oameni de cultură importanți, ci și ale oamenilor de rând care își doreau mai mult decât orice libertatea de exprimare și accesul la cultură în limba română. Dincolo de toate provocările istoriei, dragostea pentru teatru ne-a unit și ne-a împrospătat mereu voința și puterea de a crede, împreună, într-o lume înnobilată prin artă.

Întâlnirile Internaționale de la Cluj – ÎMPREUNĂ constituie un prilej pentru a fi prezentate cele mai recente producții proprii, care vin cu un nou suflu teatral, aducând în scenă adaptări ale unor texte de referință: „Chiritza în Concert”, spectacol-concert de Ada Milea după Vasile Alecsandri și Matei Millo, „Cel mai iubit dintre pământeni”, după romanul lui Marin Preda, în regia lui Tudor Lucanu, „Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Gábor Tompa.

”Porno” de Visky András în regia lui Răzvan Mureșan este un text ce readuce în atenție perioada din istoria României când politicul dorea o „acaparare a vieții noastre intime“ și avea ambiția ca de a-i „deveni în totalitate o proprietate“. Alte spectacole vor confrunta spectatorul cu problemele existenței cotidiene: Il Nullafacente (Aleg să nu fac nimic) de Michele Santeramo în regia lui Roberto Bacci, Moarte și reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García în regia lui Andrei Măjeri, OST (Organic Sound Twist, spectacolul de teatru-dans conceput de Andrea Gavriliu. Va putea fi văzut și spectacolul Clasa noastră de Tadeusz Słobodzianek în regia lui Bocsárdi László – laureat cu Premiul UNITER în 2016 pentru Cel Mai Bun Spectacol, reprezentând o dureroasă pagină din istoria orășelului polonez Jedwabne –, precum și primul episod din seria Procese la teatru – Hamlet în regia lui Ionuț Caras. REACTOR de Creație și Experiment va fi prezent cu creația colectivă 99,6% și Micul nostru centenar de Maria Manolescu în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu.

Pe întreaga durată a festivalului va fi deschisă expoziția Plimbări printr-un secol de teatru clujean, unde spectatorii se vor putea întoarce în timp, parcurgând și recompunând prin documente, fotografii, costume și proiecții, istoria Naționalului clujean, a clădirii teatrului și a Clujului ultimului veac. Programul festivalului va fi completat cu un Omagiu adus regizorului american Robert Cohen, care va fi prezent la eveniment.

„Împreună dorim să sărbătorim cultura română în Clujul multicultural, și o vom face alături de personalități importante din lumea teatrului, din țară și din străinătate: Robert Cohen, Roberto Bacci, Dana Rufolo, Dino Mustafic, José Gabriel López Antuñano, Tomasz Kubikowski, Alexa Visarion, Ion Bogdan Lefter, Nicolae Prelipceanu, Florica Ichim, Elena Săvulescu Voudouris”, au transmis organizatorii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*