Zilele Colegiului Național „Andrei Mureșanu”

Zilele Colegiului Național „Andrei Mureșanu”

Astăzi, 9 octombrie, încep Zilele Colegiului Național „Andrei Muresanu”, manifestare de tradiție pentru instituția care aniversează și împlinirea unui secol de învățământului liceal românesc, la Dej.
Deschiderea oficială a manifestărilor va avea loc la ora 11:00, la bustul patronului spiritual al școlii, poetul revoluționar Andrei Mureșanu, în prezența oficialităților locale, a numeroși foști dascăli și absolvenți, profesori, elevi și invitați.
După oficierea unui Te Deum și rostirea alocuțiunilor prilejuite de eveniment, invitații vor avea ocazia să parcurgă „o sută de ani în imagini și cuvinte” vizionând un scurt-metraj documentar despre devenirea școlii și lansarea volumului Colegiul Național „Andrei Mureșanu” la 100 de ani de învățământ liceal românesc, volum coordonat de prof. Cristina Albinetz.
Vizitarea muzeului școlii, reamenajat și îmbogățit cu noi exponate va încheia această primă zi aniversară.
Joi, 10 octombrie, pe scena Sălii Festive a colegiului va avea loc un spectacol omagial, iar cu începere de la ora 16.00, în curtea școlii se vor desfășura: Atelierul Vectron (workshop de robotică), Cupa Centenar (concursuri sportive de fotbal și tenis de masă) și un Târg de Toamnă. Activitățile, întitulate „După 100 de ani – Generația 100″ vor reuni elevi de la școlile gimnaziale dejene – Școala Nr.1, Școala ”Avram Iancu”, Școala Gimnazial ”Mihai Eminescu”, Liceul Tehnologic Special – și de la școlile partenere: Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean și Școala Gimnazială din Manoilești, Republica Moldova.
Ultima zi din calendarul manifestărilor aniversare, respectiv, vineri, 11 octombrie, este destinată unor activități desfășurate în parteneriat cu Gimnaziul din Manoilești și Centrele Turistice din Cășeiu și Chiuiești, în contextul „Anului omagial al satului românesc”.
La ora 13.00 va începe Marșul elevilor Colegiului Național „Andrei Mureșanu”, prin centrul municipiului Dej, sărbătoarea școlii încheindu-se cu un Bal de Caritate, organizat de Asociația Părinților Elevilor din CNAM. Evenimentul, care va avea loc la Sun Garden Therme, a fost conceput ca o elegantă strângere de fonduri pentru susținerea unor activități extracurriculare desfășurate în școală (de echipa de robotică, trupele de teatru, cercul de pictură etc.), constituind totodată un prilej de reîntâlnire a numeroși foști absolvenți , dar și de întâlnire între actuali părinți de viitori absolvenți și invitați.
Așadar, trei zile care vor aduce în prim-plan, în Dej, o instituție emblematică pentru învățământul românesc din Transilvania. O școală despre care, prof.univ. dr. Pompei Cocean, fost elev al liceului, a spus: „A fi absolvent de Andrei Mureșanu seamănă unui prim blazon pe care toți cei care au avut șansa să-l obțină, îl poartă cu noblețe întreaga viață”.
Cuvinte care definesc întru totul spiritul acestui colegiu centenar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*