Târgul de la Fechetău, ediția de toamnă

Târgul de la Fechetău, ediția de toamnă

În fiecare an, în al doilea week-end din octombrie, mii de oameni se adună în Negreni, la „Târgul de la Fechetău”( fekete însemnând negru în maghiară), cel mai mare târg de antichități și nu numai din Transilvania, manifestare ce își are originile în Evul Mediu.

Negreniul a primit oficial aprobarea pentru organizarea târgurilor în 1815, dar probabil și mai înainte erau organizate târguri acolo. Considerat ca fiind unul dintre cele mai importante târguri sătești din bazinul Carpatic și din sud-estul Europei, “Fechetăul” a suscitat de-a lungul timpului și suscită încă interesul a zeci de mii de oameni. Târgul este amplasat în centrul localității, pe ambele maluri ale râului Crișul Repede. Evenimentul atrage comercianţi din toate zonele ţării şi turişti din ţară şi străinătate, interesaţi de diferite articole de port popular, artizanat, mobilier vechi, cusături, farfurii pictate, cărți, scule vechi sau noi, picturi, patefoane și multe, multe altele.

Sătenii au și ei profitul lor de pe urma târgului, din cazare și parcări. În cele patru zile de târg nu mai găsești locuri de cazare în zonă, chiar pe o rază de 50 km, iar locurile de parcare prin sat sunt la mare căutare. La aproape fiecare poartă găsim semne cu “Parcare” în curțile și grădinile oamenilor.

Şi în acest an, târgul a început încă din prima zi a săptămânii, deşi deschiderea oficială este programată în ziua de joi, 10 octombrie. La evenimentul care va dura până duminică, inclusiv, se poate ajunge fie cu trenurile persoanele (şi cele “private” şi cele ale CFR-ului), care circulă pe relaţia Cluj-Napoca – Oradea, şi care opresc chiar în mijlocul evenimentului, fie cu maşina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*