Noul Cod Rutier: modificările intră în vigoare de astăzi!

Noul Cod Rutier: modificările intră în vigoare de astăzi!

Modificările care au fost aduse în luna august Codului rutier (regăsit în Ordonanța nr. 11/2019) se vor aplica începând cu data de astăzi, 12 octombrie 2019, și vin cu restricții suplimentare atât pentru șoferi, cât și pentru bicicliști și utilizatorii de trotinetă. Dintre toate, poate cea mai importantă noutate privește folosirea telefonului.

În clasa a III-a de sancțiuni se menționează următoarele: „constituie contravenție ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video”. Inclusiv a smartwatch-ului.

Regula este valabilă și dacă vehiculul staționează pe un drum public (ex: când stai la semafor) și se pedepsește cu 6 până la 8 puncte-amendă (adică 870-1.160 de lei) și patru puncte de penalizare. Atât șoferii cât și bicicliștii, trotinetiștii și vatmanii sunt pasibili de această pedeapsă. Cât pentru folosirea aplicațiilor Waze, Google Maps sau a altora de aceeași natură, această acțiune este permisă atâta timp cât nu butonați telefonul din mers, ci doar când se staționează altundeva decât pe drumurile publice.

Cu ocazia modificării Codului Rutier e bine de știut care sunt greșelile uzuale pentru care se pot lua cele mai mari amenzi – faptele din clasa a patra de contravenții se pedepsesc, în funcție de gravitate, cu 9 până la 20 de puncte-amendă; asta înseamnă sume cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

Lipsa ITP-ului, condusul în stare de ebrietate, mersul pe contrasens pe autostradă, depășirea pe linie continuă sunt greșeli grave, cu toate că încă nu lipsesc, din păcate, din tabloul rutier.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*