Racla cu moaştele Sfintei Parascheva, purtată pe umeri prin Iași

Racla cu moaştele Sfintei Parascheva, purtată pe umeri prin Iași

Mii de persoane au participat, sămbătă seara, la pelerinajul „Calea Sfinţilor”, o procesiune devenită tradiţională în capitala Moldovei.

În cortegiul care a transportat racla cu moaştele Sfintei Parascheva s-au aflat 70 de preoţi din toate lăcaşele de cult ale Arhiepiscopiei Iaşilor. Lor li s-au alăturat studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă, dar şi 165 de călugăriţe venite din mănăstirile Moldovei. În fruntea procesiunii s-au aflat IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

La fel ca în fiecare an, procesiunea a fost deschisă de Fanfara Garnizoanei Iaşi, iar militarii Brigăzii 15 Mecanizate, cunoscuţi sub numele de Lupii Negri, au mers în pas de defilare şi au purtat torţe cu făclii pe tot parcursul drumului. Lor li s-au alăturat şi jandarmi şi angajaţi ai ISU.

Procesiunea a început la Catedrala Mitropolitană şi a urmat traseul: strada I.C. Brătianu, strada Cuza Vodă, strada Armeană, Biserica Sfântul Sava, strada Costache Negri, Mănăstirea Trei Ierarhi şi Catedrala Mitropolitană.

Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută și sub numele de Paraschiva, este prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 14 octombrie. Cuvioasa este sărbătorită nu doar de către Biserica Ortodoxă Română, ci și de către alte biserici de rit oriental. De asemenea, este cunoscută ca fiind sfânta patroană a Moldovei.

Parascheva s-a născut în secolul al XI-lea în satul Epivata din Tracia, într-o familie de creștini bogați. Cuvioasa a fost botezată și crescută de către părinții ei în credința creștină. Fiind o fire foarte evlavioasă, mergea de câte ori avea ocazia, la biserica Preacuratei Născătoare de Dumnezeu împreună cu mama ei. La vârsta de 10 ani, într-o zi când era în biserică a auzit următoarea frază din Evanghelie: ”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.

La auzul acestor cuvinte, Cuvioasa a decis să facă exact așa cum era specificat în Evanghelie. Ieșind din biserică, văzând un om sărac, îi ceru hainele acestuia. Sărmanul i le da, iar ea la schimb i le oferi pe ale ei.

La ceva timp distanță decide să se retragă în pustietate, iar apoi, merge spre ținutul Pontului. Totuși, timp de 5 ani se oprește la Mănăstirea Maicii Domnului din Heracleea. De la Constantinopol a decis să meargă la Epivat, fără a spune credincioșilor cine este cu adevărat și de unde vine. Aici este și locul unde trece în neființă și urcă sus la ceruri laturi de Dumnezeu. Neștiindu-se cine este cu adevărat, Cuvioasa a fost îngropată ca o străină.

Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva se află la Mitropolia Iași. Credincioși din toată țara, dar și din toate colțurile lumii se adună în fiecare an pentru ca sfânta să îi ajute pe credincioși. În total, peste 1 milion de credincioși vin anual pentru a se ruga și a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

surse: doxologia.ro, agerpres.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*