Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai, a găzduit , ieri, un eveniment inedit: deschiderea festivă a cursurilor Universității Vârstei a 3-a, în prezenţa unor reprezentanţi ai administraţiei locale şi ai instituţiei de învăţământ.
În discursul său, primarul Emil Boc a vorbit despre importanţa vieţii de calitate, atât din punct de vedere psihic, cât și din punct de vedere mental. “Ce ne dorim? Să trăim mai mult? Da. Dar cred că ne dorim să trăim mai mult şi de calitate. O viaţă de calitate înseamnă şi acest dublu fitness- cel fizic şi cel mental. Cele două componente cu siguranţă conferă calitate vieţii, ne oferă mai multe şanse să trăim bine, pe termen lung, cu costuri mai mici pentru sistemul de sănătate. Faptul că dumneavoastră aţi optat pentru acest lucru, pentru societate este extraordinar. Sunt onorat să fiu parte, este o mare onoare şi plăcere să fiu alături de dumneavoastră la acest curs inaugural”, a declarat Emil Boc.
De altfel, cursul inaugural – Sisteme constituționale comparate- a fost susținut de conf. univ. Emil Boc, care în această calitate, a atras atenţia că tema porneşte de la o întrebare grea: dacă în această lume există un sistem de guvernare perfect care să ne ofere soluţii la toate problemele cu care ne confruntăm. Răspunsul este negativ. “Sau dacă am întreba care este sistemul de guvernare din lume care a reuşit să aducă prosperitate, libertate şi şansa de a trăi o viaţă decentă? Evident că democraţia stă pe buzele tuturor ca fiind sistemul care fără a fi perfect, totuşi, este singurul sistem care a adus o relativă prosperitate, pace şi şansa de a ne împlini. Dar asta nu înseamnă că democraţia pe de o parte, este o soluţie perfectă, iar pe de alta este un dat pentru totdeauna. Dacă nu exersăm democraţia în fiecare zi, riscăm să ajungem la dictatură, pentru că democraţia nu este în ADN-ul fiinţei umane”, a mai spus Emil Boc.
La evenimentul de ieri a luat cuvântul şi Emil Tătar, un senior al Clujului în vârstă de 92 de ani, care a subliniat că municipalitatea a făcut o mulţime de lucruri pentru această categorie de vârstă.
“U3” este un proiect care se adresează persoanelor înaintate în vârstă, obiectivul reprezentanţilor acestui proiect fiind acela de a contribui la formarea continuă, incluziunea și menținerea activității persoanelor vârstnice. Pentru anul 2019-2020 proiectul U3-a Cluj-Napoca este organizat de Direcția de Asistență Socială și Medicală în parteneriat cu Asociația EduNation și Fundația UBB, iar beneficiari sunt seniorii de la Centrele de Zi pentru Vârstnici nr. 1 și nr. 2, care s-au înscris în acest proiect.
www.ziarulfaclia.ro
foto: Emil boc/facebook.com