Ziua Școlii Ardelene, la Dej

Ziua Școlii Ardelene, la Dej

Despărțământul „Dr Teodor Mihali” Dej al ASTRA și Protopopiatul greco-catolic din Dej, cu binecuvântarea PS Episcop Florentin Chihălmeanu, au organizat săptămâna trecută, joi, un simpozion prilejuit de sărbătorirea Zilei Școlii Ardelene.

Instituirea Zilei Școlii Ardelene, prin Legea 93 din 2014, pentru 11 octombrie, constituie un eveniment de aleasă considerație și vie recunoștință față de acest curent cultural – expresie a iluminismului românesc, din Transilvania în primul rând – care a germinat la Blaj în secolul al XVIII-lea și în cadrul căruia istorici şi filologi au urmărit să demonstreze originea romană a poporului român, latinitatea limbii române şi continuitatea românilor din stânga Dunării. O altă realizare importantă a Școlii Ardelene a fost introducerea grafiei latine în limba română, în locul scrierii chirilice, și tipărirea primului dicționar cvadrilingv al limbii române, „Lexiconul de la Buda”.

În stabilirea datei s-a avut în vedere Decretul Episcopului Unit Petru Pavel Aron, din 11 octombrie 1754, de înființare la Blaj a primelor școli sistematice şi moderne din istoria românească: un gimnaziu cu două clase, pentru românii din Transilvania şi Seminarul Greco-Catolic, care va face pasul spre învățământul superior teologic.

În 2019 se împlinesc 265 de ani de la acest moment, care a fost evocat la Dej, în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, prin comunicările susținute de: preot Vasile Butean, protopop greco-catolic din Șomcuta Mare („În dar ați primit, în dar să dați” – Matei 10:8), prof. Loredana Dan („Școala Ardeleană, reper istoric și cultural al emancipării al neamului românesc”) și pr. Vasile Vranău, redactor al revistei „Deșteptarea credinței”, editată de Protopopiatul greco-catolic Dej („Școala Ardeleană și renașterea unei națiuni”). Moderatori: ec. dr. Radu Gavrilă, președintele Astra Dej și protopop greco-catolic Laurențiu Biriș.

De asemenea, cei prezenți la reuniune au avut ocazia să răsfoiască unele dintre cărțile reprezentative ale Școlii Ardelene.

M. Vaida/www.ziarulfaclia.ro
Foto: Elena Mereuță

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*