Vinietele de acces în București urmează să fie discutate joi, 24 octombrie

Vinietele de acces în București urmează să fie discutate joi, 24 octombrie

Consiliul General al Municipiului Bucureşti va discuta joi, 24 octombrie, modificările aduse proiectului Oxigen, prin care sunt introduse viniete pentru toate maşinile sub Euro 5 care vor traversa Capitala. În proiectul iniţial, supus dezbaterii publice în luna august, se propunea plata vinietei doar de către maşinile cu standard de poluare Euro 3.

Maşinile sub Euro 5, indiferent de oraşul unde sunt înmatriculate, trebuie să plătească o vinieta Oxigen pentru a putea circulă în Bucureşti, iar cele sub Euro 3 nu mai au voie deloc în centrul oraşului, potrivit ultimelor modificări aduse de primarul Gabriela Firea proiectului care vizează introducerea unei viniete de acces în Capitală. Pentru maşinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 şi 4 – 5 lei pe zi. Dacă va fi aprobată de Consiliul General, taxa ar urmă să fie aplicată de la 1 ianuarie 2020.

La articolul 9 al proiectului se arată că amenzile sunt cuprinse între 1.500 la 2.000 de lei, putând fi aplicate atât de poliţişti şi poliţişti locali, cât şi de ”împuterniciţi ai primarului general”, iar banii vor ajunge la Primăria Capitalei.

Potrivit proiectului de hotărâre, începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizata mai micã de 5 tone pe arterele din municipiul Bucureşti este restricţionat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbătorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

– pentru maşinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 şi Euro 6, accesul fără restricţii pe toate arterele;
– pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4, accesul este permis pe toate străzile municipiului Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen;
– pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acţiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

În urma emiterii vinietei, autovehiculul este înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare şi control a vinietelor.

Citeste mai mult: adev.ro/pzm5ov

foto:wowbiz.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*