Ciprian DEAC, în topul jucătorilor din actuala ediție a Europa League

Ciprian DEAC, în topul jucătorilor din actuala ediție a Europa League

Fotbalistul formației CFR Cluj, Ciprian Deac, este în topul jucătorilor români cu cele mai bune evoluții în actuala ediție a Europa League. Potrivit unei clasificări realizate de specialiștii UEFA, el este și cel mai bun jucător al grupării din Gruia, în Europa League. Mijlocașul român a fost titular în ambele meciuri ale campioanei României, din actuala ediție a competiției, cu Lazio Roma și Celtic Glasgow.

În a treia partidă din grupe, CFR Cluj va întâlni în deplasare, săptămâna viitoare, formația Rennes.

Ciprian Deac (33 de ani) și-a început cariera fotbalistică la Gloria II Bistrița. Sezoanele 2004-2005 și 2005-2006 le-a petrecut la Unirea Dej, unde s-a făcut repede remarcat, fiind luat în vizor de CFR Cluj. Chiar dacă, la un moment dat, Deac a fost aproape să îmbrace tricoul rivalei clujene Universitatea Cluj, în cele din urmă „blondul” a ajuns în Gruia. În vara lui 2004, Ciprian Deac a susținut probe de joc la U.Cluj și a fost luat într-un cantonament în Ungaria. Consiliul de Administrație al Universității nu a fost însă de acord să plătească suma de 50.000 de euro cerută de Unirea Dej pentru transferul său, astfel, Deac petrecând doar două luni în curtea „șepcilor roșii”. S-a întors la Dej și peste numai câteva zile a fost cedat în coproprietate la Gloria Bistrița, care l-a trimis la echipa a doua, în divizia C. În turul de campionat 2004-2005 a fost folosit în doar două meciuri, iar în pauza competițională, Gloria a decis că nu mai are nevoie de serviciile sale. S-a întors la Unirea Dej, a fost revelația returului în divizia B și în 2005 a semnat cu CFR. În sezonul 2005-2006, Deac nu a bifat nici un minut în tricoul vișiniu. Sezonul următor, 2006-2007 a adus și debutul tânărului mijlocaș în Liga I, într-un meci cu Unirea Urziceni, câștigat de „feroviari” cu scorul de 4-0. Ciprian Deac a evoluat în 11 partide în acel sezon, terminând campionatul pe locul 3. În 2007-2008, turul l-a petrecut în Gruia, jucând în 10 partide, iar în retur a fost împrumutat la Oțelul Galați, unde a jucat 15 partide și a marcat 2 goluri. Prestațiile sale au atras atenția câtorva cluburi din Europa, dar mai ales pe cea a selecționerului Victor Pițurcă. La sfârșitul sezonului 2007-2008, Ciprian Deac s-a întors la CFR Cluj pentru a sărbători câștigarea campionatului și a cupei României. Datorită prestațiilor sale, a fost păstrat în lotul campioanei și pentru sezonul 2008-2009. În prima parte a campionatului a fost pe teren doar în 9 partide, fiind ținut mai mult pe banca de rezerve, ceea ce l-a făcut să se gândească la o despărțire de clubul CFR. Însă, odată cu venirea noului antrenor, Dušan Uhrin, Jr., Ciprian Deac a renunțat la acest gând, primind asigurări că va fi folosit mai mult. A devenit un jucător de bază, atât în echipa lui Uhrin, cât și pentru ceilalți antrenori succedați cehului.

În 2010 și-a încununat cariera cu debutul la prima reprezentativă a României, în martie fiind folosit de selecționerul Răzvan Lucescu în meciul cu Israel. A cucerit apoi cu CFR Cluj toate cele trei trofee disponibile pe plan intern, campionatul, cupa și supercupa.

Din 27 august 2010 a devenit jucătorul echipei germane Schalke 04. Din anul 2013 s-a întors la CFR Cluj unde a mai jucat 3 sezoane, înainte de a pleca în Kazahstan, unde a jucat la FC Aktobe și FC Tobol. Din ianuarie 2017 a revenit din nou la CFR Cluj.

foto: EBS Radio

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*