Hramul Bisericii Romano-Catolice din Gherla, cu participare  dejeană

Hramul Bisericii Romano-Catolice din Gherla, cu participare dejeană

Duminică, 20 octombrie 2019 s-a sărbătorit hramul Bisericii Romano-Catolice de pe strada Bobâlna din municipiul Gherla , unul din cele mai vechi lăcaşuri de cult din localitate. Construcţia fostei mănăstiri franciscane a început în anul 1742, după ce primarul de atunci Todor Daniel a donat un loc pentru construcţia ei. Piatra de temelie a fost pusă în 1748, biserica fiind terminată şi sfinţită în anul 1758, iar capela Mariei de Loretto a fost finalizată în 1760. Cele două turnuri au fost adăugate în 1878. Decoraţiunile interioare şi pictura sunt de la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului XX. Faţada impozantei clădiri contrastează cu interiorul bogat în decoraţiuni. Biserica este un punct foarte important al intinerarului Maicii Domnului, care porneşte din Austria, trece prin oraşul Gherla şi ajunge până la Şumuleu Ciuc, pelerinaj care datează încă din secolul al XV-lea. Nu întâmplător, în fiecare an tradiţionalul pelerinaj de la poalele Harghitei este onorat de sute de creştini catolici şi armeni din urbea de pe Someş. Aşa s-a întâmplat şi în acest an, când la sosirea Papei Francisc pe meleagurile secuieşti au fost prezenţi şi reprezentanţii bisericilor romano-catolice şi armeneşti din Gherla.

Având în vedere că în prezent Biserica Romano-Catolică din Gherla se află în plină reabilitare ( o investiţie deosebitr de importantă în viaţa catolicilor gherleni) slujba religioasă săvârşită cu ocazia sărbătoririi hramului frumosului lăcaş de cult a avut loc în Catedrala Armenească din centrul municipiului, unde au asistat peste 500 de creştini. Prima dată la acest eveniment au participat şi creştinii reformaţi (care, la fel, au biserica în plină renovare), alături de comunitatea armenească. Slujba a fost săvârşită de preotul romano-catolic Küsmödi Attila, care în cuvântul său a amintit rolul şi importanţa Mănăstirii Franciscane şi Bisericii Romano-Catolice „Sfântul Petru de Alcantara” în viaţa creştinilor din localitate, prezentând pe scurt istoricul lăcaşului de cult. A predicat preotul Bisericii Reformate Gherla, Vajda Daniel, care a felicitat ideea săvârşirii slujbei comune, subliniind că Împărăţia lui Dumnezeu găsim numai împreună, indiferent de religie. Evenimentul sărbătoresc a fost onorat şi de un grup de romano-catolici din municipiul Dej în frunte cu părintele Albert de la Biserica Franciscană din centrul oraşului. Să mai amintim că în anul 1731 comunitatea romano-catolică din Gherla era păstorită de preoţii franciscani care veneau din Dej pentru oficierea serviciilor religioase.

Un moment deosebit de emoţionant a fost evoluţia corurilor reunite ale bisericilor armeneşti, romano-catolice şi reformate sub conducerea dirijorului Molnár Árpád, care a ridicat la înălţime această mare sărbătoare duhovnicească din weekendul trecut.

Szekely Csaba

foto: cluj com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*