Paradox: România importă deșeuri, deși se îneacă în gunoaiele de tot felul

Paradox: România importă deșeuri, deși se îneacă în gunoaiele de tot felul

România este o țară care importă deșeuri deși se îneacă în ele. Gunoaie care se revarsă din tomberoane și din gropile ilegale de gunoi, otrăvesc mediul și urâțesc orașele și satele patriei.

Este concluzia unui reportaj BBC, care arată că firmele de reciclare riscă să ajungă în situația de a nu funcționa la capacitate, ceea ce le-a determinat să importe deșeuri selectate, din alte țări precum Marea Britanie. Motivul? Românii nu se pricep la selectarea deșeurilor și aruncă toate gunoaiele în același loc, ceea ce face dificilă colectarea, se arată în reportajul realizat de corespondentul BBC, Nick Thorpe.

Reportajul mai evidențiază faptul că de cele mai multe ori gunoaiele nu sunt selectate corespunzător, ilustrând cu imagini și declarații din București. Există firme private care colectează deșeurile și le vând companiilor de reciclare, dar nu în număr suficient. Drept urmare, 90% din deșeurile din România ajung în gropi de gunoi. Reportajul mai arată și gropile de gunoi ilegale, dar folosite și de autoritățile locale, de companii și de cetățeni. Multe se află în zone protejate și afectează apele sau fauna. Ministerul român al Mediului nu a comentat situația, încheie reportajul BBC.

“Pe de-o parte, avem capacități de reciclare care nu primesc din România deșeuri reciclabile . În concluzie, capacitatea respectivă nu poate fi umplută cu deșeuri provenite doar din România. De ce nu primesc? Pentru că, la nivel de autorități publice locale, colectarea separată este, așa, întâmplătoare și destul de rară până la urmă, și nu generează suficiente cantități de deșeuri reciclabile. Pe de altă parte, în ceea ce privește deșeurile depozitabile, cele care pleacă la gropile de gunoi, în România nu există taxă la depozitare și atunci toate deșeurile care s-ar depune în Italia de exemplu cu 60-70 de euro pe tonă vin în România și se depun gratuit”, explică Raul Pop, specialist în managementul deșeurilor.

foto: mediafax

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*