Constanţa este noua Capitală a Tineretului din România

Constanţa este noua Capitală a Tineretului din România

Acest titlu a fost decernat în prezenţa secretarului de stat din cadrul Ministerului Tineretului şi Sportului, Remus Munteanu, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului.

Noua Capitală a Tineretului din România, Constanţa, preia ştafeta de la Iaşi, actualul oraş deţinător al titlului, şi urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 2 mai 2020 – 1 mai 2021. Titlul a fost oferit de către Comisia pentru Guvernanţa titlului alături de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale de Tineret din Iaşi – FONTIS şi Primăria Municipiului Iaşi, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Galei Tineretului din România.

Constănţenii au câştigat acest titlu apelând la conceptul #ComeToSEAus prin intermediul căruia îşi propun să adune la aceeaşi masă tinerii pentru a colabora şi pentru a dezbate viitorul oraşului în care trăiesc. În calitate de „Capitala Tineretului din România”, Constanţa îşi doreşte să valorifice potenţialul oraşului de a se dezvolta pe cât mai multe planuri. În plus, tinerii constănţeni aspiră să devină un vector al promovării tinerilor, iniţiativelor acestora şi, totodată, să le ofere posibilitatea de a se implica în procesele decizionale de la nivel local şi de a avea o contribuţie semnificativă la creionarea viitorului comunităţii locale. Pentru derularea proiectelor ce urmează a fi implementate pe parcursul anului bugetul alocat este de aproximativ 2.640.000 de lei.

Premiul în valoare de 50.000 euro câştigat de „Constanţa – Capitala Tineretului din România” este oferit de Banca Comercială Română, co-iniţiator al programului şi reprezintă un punct de pornire pentru finanţarea proiectelor propuse.

Candidaturile celor două oraşe finaliste, Craiova şi Constanţa, au fost evaluate de un juriu independent, alcătuit din reprezentanţi ai sectorului neguvernamental de tineret, mediului privat, organizaţiilor de tineret ale partidelor politice parlamentare şi ai unor instituţii publice. În alegerea făcută, juriul a vizat coerenţa viziunii, claritatea obiectivelor şi însemnătatea misiunii, dar şi modalităţile de a corela proiectele propuse cu strategia pentru tineret şi cu respectarea politicilor publice de tineret.

Programul Capitala Tineretului din România este iniţiat şi coordonat de Comisia de Guvernanţă pentru titlul de Capitala Tineretului din România – Consiliul Tineretului din România (CTR), Federaţia Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT şi Banca Comercială Română (BCR).

Programul naţional „Capitala Tineretului din România” îşi propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri şi să-i implice activ în procesele decizionale din oraşele lor pe teme ce ţin de educaţie, cultură, politică demografică şi alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îşi propune să stimuleze autorităţile publice locale şi companiile private să susţină şi să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.

Anual, un oraş din România primeşte, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” şi este sprijinit financiar, respectiv prin formare şi consultanţă, în pregătirea şi implementarea iniţiativelor din dosarul de candidatură.

„Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraş din România care a purtat acest titlu a fost Timişoara, urmat de Bacău, Baia Mare şi Iaşi care deţine acest titlu începând cu data de 1 mai 2019.

sursa: Agerpres

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*