Federaţia Asociaţiilor Studenţilor Farmacişti din România trage un semnal de alarmă cu privire la consumul „iraţional” de antibiotice în România şi anunţă că va desfăşura în perioada 4-8 noiembrie – atât în mediul online, cât şi în centrele universitare în care activează cele 8 asociaţii membre – campania naţională „Antibioticum”. Evenimentul se va adresa atât publicului larg cât şi personalului specializat din domeniul sănătăţii, care să răspundă populației la următoarele întrebări:
“Ce sunt antibioticele, când și cum se utilizează?”
“Cine recomandă un antibiotic?”
“Ce este o antibiogramă?”
“Ce este rezistența la antibiotice?”
“Ce pot face eu pentru combaterea rezistenței la antibiotice?”
În mediul online, Săptămâna Antibioticum va fi marcată prin publicarea materialelor informative referitoare la antibiotice și la istoria fenomenului de rezistență bacteriană la antibiotice pe pagina de Facebook a Federației (https://www.facebook.com/fasfr/), dar și prin diseminarea unui chestionar menit să susțină alcătuirea unei statistici privind situația actuală a utilizării de antibiotice în România. Materialele sunt destinate atât publicului larg, cât și personalului specializat din domeniul sănătății.
România ocupă locul al doilea în topul ţărilor din Europa care utilizează iraţional antibiotice – atrag atenţia studenţii. În acest context, campania va cere populaţiei să răspundă la întrebări legate de ce sunt antibioticele, când şi cum se utilizează sau cine le recomandă. Antibioticele sunt consumate la cea mai uşoară răceală, pacienţii având acces la ele chiar şi fără reţetă, deşi acest lucru e interzis. În plus, antibioticele sunt folosite din plin la animale, pentru stimularea creşterii iar ca şi consecinţă, oamenii consumă acest medicament ori de câte ori mănâncă carne