Simpozion Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, la Cluj

Simpozion Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, la Cluj

În perioada 4-6 noiembrie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca a avut loc loc Simpozionul Internaţional de Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, intitulat „Satul și spiritul românesc, între tradiție și actualitate. Lectura Sfintei Scripturi și provocările transmiterii credinței”.

Marți, 5 noiembrie 2019, de la ora 9:00, în Aula Magna a Universității Babeș-Bolyai a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internațional Teologie, Istorie, Muzicologie și Artă, în prezența a trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, a numeroși profesori, teologi și oameni de cultură din țară și din străinătate, a studenților și a cadrelor didactice din cadrul Facultății de Teologie.

Cu acest prilej, în calitate de gazdă, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a adresat participanților un cuvânt de bun venit.

În continuare, a luat cuvântul pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai, care a transmis mesajul rectorului insituției, acad. prof. Ioan-Aurel Pop.

În partea inaugurală a simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului a susținut un referat intitulat: „Episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, născut în satul tradiţional transilvan şi devenit părintele Metropolei Transilvaniei”.

De asemenea, au mai susținut referate: Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului („Satul tradițional și Sfânta Scriptură, mediul și fermentul spiritualității poporului român”), Preasfințitul Părinte Timotei Bel, Arhiereul-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului („Satul românesc – vatra tradiției românești și a culturii naționale”) și prof. univ. dr. Stefan Seiler de la Facultatea de Teologie Evanghelică „Augustana” din Neuendettelsau, Germania.

Lucrările Simpozionului internațional au continuat de la ora 15:30, la sediul Facultății de Teologie Ortodoxă din Campusul Universitar „Nicolae Ivan” din municipiu, unde participanții s-au împărțit pe patru secțiuni: secțiunea de Teologie, Istorico-Practice, Muzicologie și Artă Sacră, după cum se arată în programul oficial.

Mai multe detalii pe:

Foto: Darius Echim / mitropolia-clujului.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*