Toamnă muzicală, la Dej

Toamnă muzicală, la Dej

Primăria Municipiului Dej în colaborare cu Asociația „Ambitus” Egyesület din Cluj-Napoca organizează un concertul de muzică clasică intitulat ,,Muzica, pod peste culturi”. Evenimentul, finanțat de Consiliul Județean Cluj, va avea loc în data de 21 noiembrie 2019, ora 18:00, la Centrul Cultural ARTA, iar intrarea este liberă.

Concertul va fi susținut de frații Oláh Boglárka (pian) și Oláh Mátyás (violoncel), care vor interpreta lucrări camerale din creația compozitorilor George Enescu, Claude Debussy și Kodály Zoltán.

Cei trei compozitori- George Enescu, Claude Debussy și Kodály Zoltán- sunt trei personalități aparte provenind din trei națiuni diferite: un român, un francez și un maghiar. Care a fost legătura dintre ei? Care sunt aspectele care îi leagă pe muzicienii Oláh Boglárka și Oláh Mátyás de muzica acestor compozitori ? Sunt întrebări al căror răspuns îl veți afla participând la concertul organizat la Centrul Cultural Arta. Printre elementele de legătură între trecut și prezent se evidențiază: ,,setea pentru valori adevărate; căutarea sensului vieții, al culturii și al muzicii”, au declarat cei doi muzicieni, potrivit comunicatului remis presei.

Debussy, Enescu și Kodály sunt compozitori aparținând unor generații diferite. Ultimii doi sunt din aceeași generație, iar primul, Claude Debussy i-a influențat pe ambii în formarea lor profesională. Debussy creează propriul său limbaj muzical, inspirându-se din lumea claveciniștilor francezi, epoca glorioasă a artei muzicale franceze. Enescu și Kodály se bucură deja de o libertate bine stabilită de precursorul lor, iar după modelul geniului francez, cei doi compozitori s-au întors la rădăcinile muzicii populare, care era deja pe cale de dispariție, în primele decenii ale secolului trecut. Diversitatea celor trei obține astfel un punct comun, care reprezintă o forță unică în muzica secolului XX.

Oláh Boglárka și Oláh Mátyás sunt absolvenți ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, cu o activitate muzicală bogată, participând la concursuri naționale și cursuri de măiestrie cu artiști de renume internațional. Cei doi concertează frecvent împreună în formații de muzică de cameră dar și în duet. Repertoriul lor cuprinde piese de la muzică barocă până la muzica secolului 20 (Bach, Beethoven, Liszt, Rachmaninov, Fauré, Paganini, Popper, Mussorgsky, Bartók, Gárdonyi, Enescu, Kodály). În ultimii ani au cântat în aproximativ 70 de concerte la Cluj-Napoca, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Târgu Mureș, Oradea, Budapesta, Otterlo (Olanda).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*