Formația dejeană „Rezeda”, premiată la Festivalul „Trio Transilvan –Trio Instrumental”

Formația dejeană „Rezeda”, premiată la Festivalul „Trio Transilvan –Trio Instrumental”

În fiecare toamnă, în luna noiembrie amatorii folclorului, aşteaptă cu nerăbdare şi emoţie Festivalul-concurs „Trio Transilvan-Trio Instrumental.” Populaţia municipiului Gherla s-a obişnuit deja cu acest tradiţional festival, una din cele mai cunoscute şi apreciate manifestări folclorice din ţară, aşa cum remarca la ediţia a XXV-a, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, prezentatorul şi moderatorul evenimentului, cunoscutul om de cultură localnic Constantin Istici.

Fără exagerare, putem spune că a fost una din cele mai reuşite ediţii, apreciere remarcată şi de preşedintele juriului, cunoscutul cercetător ştiinţific clujean de folclor, dr. Zamfir Dejeu, alături de care au mai făcut parte din juriu, din partea Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj Marinela Zegrean Istici, prof. Ştefan Ioanovici de la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” Cluj Napoca, dirijorul fanfarei municipiului Gherla, Vasile Chiş şi cunoscutul instrumentist gherlean Siminic Bob.

Nivelul calitativ a fost mult peste ediţiile anilor trecuţi, iar faptul că s-au acordat câte două premii I, II şi III explică mult despre valoarea celor 9 formaţii participante în concurs (iniţial s-au înscris 10, dar Sălajul în ultimul moment a renunţat). Nu au fost multe, dar toate au fost de calitate, şi asta spune mult despre ridicarea ştachetei în aceste 25 de ediţii derulate până în prezent.

Deci, duminică după amiază pe scena Casei Municipale de Cultură Gherla au evoluat nouă triouri din judeţele Mureş, Bistriţa-Năsăud şi Cluj. Acestea au fost Trio Balint Codruţ Gherla, Trio Ceuaş din judeţul Mureş, Trio „Codobanda” a Fundaţiei Culturale „Téka” Gherla, Trioul format din micuţul de 12 ani Alex Maxim, Fülöp Balázs si Szabó Szilárd din Gherla, Trio „Gheţi Daniel”din Soporu de Câmpie, Trio „Şandorică” din Valea Largă (judeţul Mureş), Trio „Ciurcui Alexandru” din Soporu de Câmpie, Trio „Păuniţa” din Sângeorz Băi şi Trio „Rezeda” din Dej.

Marele premiu „Dr. Virgil Medan” a revenit în acest an formaţiei din Ceuaş (Mureş). Pe locul I s-au clasat triourile „Rezeda” din Dej şi „Şandorică” din Valea Largă (Mureş). Cu premiul II s-au întors acasă triourile „Codobanda” din Gherla şi „Păuniţa” din Sângeorz Băi. Premiul III a fost obţinut de trioul „ Alex Maxim” Gherla şi „Gheţi Daniel” din Soporu de Câmpie, celelalte formaţii fiind recompensate de organizatori cu diplome de participare.

Remarcăm virtuozitatea şi siguranţa micuţului elev al clasei a V-a a Şcolii Gimnaziale Gherla, Alex Maxim, o mare speranţă a artei interpretative din oraşul de pe Someş.

Să amintim şi organizatorii celei de a XXV-a ediţii a Festivalului concurs „Trio Transilvan-Trio Instrumental”: Consiliul Judeţean Cluj, Centrul Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Primăria Municipiului Gherla şi Casa Municipală de Cultură Gherla. Trebuie  să evidenţiem eforturile organizatorice ale „trioului” de la ultima instituţie amintită, adică Ioan Miheştean, Marius Guţă şi Constantin Istici (acesta sosind acasă doar cu câteva ore mai devreme împreună cu soţia, apreciata interpretă de muzică populară Marinele Zegrean Istici de la ediţia jubiliară 50 al marelui Festival al cântecului popular românesc „Maria Tănase” de la Craiova, unde ambii au avut evoluţii de mare succes).

Festivalul – concurs „Trio Transilvan-Trio Instrumental” de la Gherla s-a încheiat cu premierea şi gala laureaţilor, unde trioul „Rezeda” din Dej a fost aplaudat la scenă deschisă de numerosul public aflat în sală.

Szekely Csaba

cover foto: Szevecsek Reni

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*